Bulhari prezidenta podľa odhadov v prvom kole nezvolili

Bulhari v nedeľu prezidenta v prvom kole voľby nevybrali, rozhodne až druhé kolo 13. novembra. Vyplýva to z povolebných odhadov agentúry Alpha Research, podľa ktorej v prvom kole zvíťazil s 24,8 až 26,7 percentom hlasov niekdajší veliteľ bulharského letectva Rumen Radev. Na druhom mieste skončila predsedníčka parlamentu a vládna kandidátka Cecka Cačevová s 23,5 až 22,5 percentom hlasov.

06.11.2016 08:45 , aktualizované: 21:30
debata (10)

Radev, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou socialistov, na rozdiel od proeurópsky ladenej Cačevovej sa netají zámerom posilniť väzby na Rusko. Podľa predvolebných prieskumov za Cačevovou, označovanou za favoritku, zaostával.

Premiér Bojko Borisov s Cačevovou zviazal budúcnosť svojej vlády. Povedal, že rezignuje, ak by v prvom kole prehrala. Analytici sa domnievajú, že aj keď Borisov v úrade zatiaľ zostáva, môžu sa opozičné zoskupenia pokúsiť menšinovú vládu zosadiť.

Právomoci prezidenta sú podľa bulharskej ústavy značne obmedzené a hlava štátu plní predovšetkým reprezentatívnu funkciu. Prezident však môže ovplyvňovať postoj verejnosti a vetovať zákony.

Bulhari vedľa nového prezidenta rozhodovali v plebiscite tiež o tom, či chcú väčšinový volebný systém, o zavedení povinnej volebnej účasti či obmedzení štátnych dotácií politickým stranám podľa počtu hlasov z volieb.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #prezidentské voľby