Podľa EÚ je dianie v Turecku mimoriadne znepokojujúce

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v mene EÚ vo vyhlásení označila posledné diania v Turecku, vrátane pokračujúceho obmedzovania slobody tlače a návrhov obnoviť trest smrti, za mimoriadne znepokojujúce.

08.11.2016 15:53
debata (8)

Pre stabilitu a demokraciu v regióne je podľa EÚ potrebný návrat k vierohodnému politickému procesu a politickému dialógu. Turecké ministerstvo zahraničia v reakcii označilo kritiku za neprijateľnú.

„EÚ a jej členské štáty sledujú posledné dianie v Turecku s hlbokým znepokojením,“ uviedla Mogheriniová. Text potom pripomína snahy obnoviť v krajine trest smrti, pokračujúce obmedzenia slobody prejavu aj na internete a ďalšie zatváranie médií a perzekúciu novinárov, vrátane šéfredaktora denníka Cumhyriet, ale aj zatknutie politikov opozičnej strany a niekoľkých poslancov. Podobné kroky podľa únie oslabujú vládu práva v krajine, ochrany ľudských práv a kompromitujú parlamentnú demokraciu v Turecku.

Rozladenie nad situáciou v Turecku prejavil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Zaznamenávam s horkosťou, ja, ktorý som priateľom Turecka, že sa Turecko každý deň od Európy samo vzďaľuje,“ vyhlásil. Zároveň vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby ihneď potvrdil, či chce, alebo nechce, aby sa Turecko stalo členom EÚ. A dodal, že ak EÚ nebude schopné zaviesť bezvízový styk s Tureckom, bude to preto, že Ankara nedodržiava dohodnuté podmienky. Prísľub bezvízového styku je súčasťou tohtoročnej migračnej dohody, ktorá zastavila príval utečencov z Blízkeho východu cez Turecko do Európy.

Turecké ministerstvo zahraničia označilo najnovšie kritiku EÚ za „neprijateľnú“. Vo vyhlásení ministerstvo uviedlo, že EÚ stratila dôveru Turkov v otázke boja proti terorizmu.

Práve bojom proti terorizmu zdôvodňujú turecké úrady svoje kroky po júlovom pokuse o vojenský puč. Po ňom boli prepustené zo zamestnania desaťtisíce ľudí, vrátane policajtov, sudcov, prokurátorov, ale napríklad aj učiteľov. Cez 30 000 ľudí skončilo od júla vo väzení.

Májové rozhodnutie tureckého parlamentu, ktoré mnohým jeho členom odobralo imunitu, budí podľa EÚ vážne obavy. Imunita má podľa únie byť udeľovaná nediskriminačne a jej odobratie musí vždy súvisieť s konkrétnou vecou a odohrať sa podľa transparentných pravidiel.

Európska únia ale potrebuje pokračujúcu tureckú spoluprácu pri plnení jarnej migračnej dohody. Výmenou za tureckú pomoc EÚ sľúbila nielen finančnú podporu pre utečencov, ktorí v Turecku zostávajú, ale tiež okrem zrušenia víz aj obnovu prístupových rozhovorov.

EÚ v utorok pripomenula svoje odsúdenie puču. Uznáva, že turecká strana musela reagovať, takéto kroky by však podľa únie mali byť proporčné. Únia v utorok vyzvala Turecko, aby udržalo svoju parlamentnú demokraciu, vrátane základných práv a práva na spravodlivý súd, ako ostatne plynie z jeho záväzkov ako kandidáta na členstvo.

Mogheriniová vo vyhlásení jednoznačne odsúdila teroristické útoky a násilie. „Akcia proti Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorú EÚ a jej členské krajiny označujú za teroristickú organizáciu, sú legitímne, musia sa však odohrávať s plným ohľadom k princípom demokracie, proporcionality a s rešpektom k ľudským právam,“ uvádza vyhlásenie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Federica Mogheriniová