Taliban útočil na nemecký konzulát v Afganistane, hlásia mŕtvych

Samovražedný útok na nemecký konzulát v Mazáre Šarífe na severe Afganistanu si vyžiadal najmenej šiestich mŕtvych a viac ako 120 zranených.

10.11.2016 22:34 , aktualizované: 11.11.2016 10:00
debata (19)

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na miestnu políciu, na mieste útoku pokračuje streľba. To potvrdil aj nemecký veľvyslanec v Afganistane Walter Hassmann. K útoku sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban.

Samovražedný atentátnik sa odpálil v aute plnom výbušnín krátko pred polnocou miestneho času. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestnych lekárov, zahynuli najmenej dvaja ľudia a až 60 ľudí bolo zranených, niekoľko vážne. Agentúra DPA uvádza na 50 zranených. Národnosť mŕtvych zatiaľ podľa DPA nie je známa.

Podľa nemeckej televíznej stanice Deutsche Welle sa k útoku prihlásilo hnutie Taliban, ktoré uviedlo, že ide o odvetu za letecký útok Severoatlantickej aliancie z minulého týždňa pri severoafghánskom meste Kunduz. Minulý štvrtok zahynulo pri náletoch amerických lietadiel proti ozbrojencom hnutia Taliban v provincii Kunduz na 32 civilistov. Podľa asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) väčšinu tvorili ženy a deti.

Hovorca NATO v oblasti povedal, že do miesta atentátu v Mazáre Šarífe mieria jednotky aliancie. V januári sa v rovnakom afganskom meste stal terčom útoku indický konzulát. K akcii sa vtedy prihlásil Islamský štát.

V Afganistane teraz v úlohe inštruktorov alebo poradcov pôsobí takmer 10 000 amerických vojakov. Celkovo sa na operácii NATO nazvanej Resolute Support (Rozhodná podpora) podieľa viac ako 12 000 vojakov, ktorí svojim afganským kolegom poskytujú podporu v boji s hnutiami Taliban a Islamský štát.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #samovražedný útok