Klaus podporil v Rakúsku prezidentského kandidáta Hofera

Bývalý český prezident Václav Klaus podporil v Rakúsku kandidatúru pravicového populistu Norberta Hofer na prezidenta. Na piatkovom sympóziu usporiadanom Slobodnú stranou Rakúska (FPÖ), ktorého hlavnou témou bola masová migrácia do Európy, Klaus pred ňou opäť dôrazne varoval. Podľa servera denníka Salzburger Nachrichten hovoril o prebiehajúcej európskej vojne, hoci "len našťastie v rovine ideí a interpretácií".

19.11.2016 16:42
debata (30)
Prezidentský kandidát pravicovej populistickej... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Norbert Hofer Prezidentský kandidát pravicovej populistickej Slobodnej strany Rakúska Norbert Hofer.

Podľa Klausa bude voľné myslenie na starom kontinente stále viac potlačované „politicky korektnou elitou“, ktorej úmyslom je prepašovávať cudzincov do Európy.

Aj Hofer kritizoval nedostatky utečeneckej politiky z posledných rokov vo svojej krajine. Ako prezident by vraj rozpustil vládu, ktorá by nedokázala prijať príslušné protiopatrenia. Sľúbil, že ak ho zvolia, bude vo svojej funkcii „neoblomný“.

Voľby budú tesné

Hofer, ktorý uspel na súde s odvolaním proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorej minule len tesne zvíťazil jeho súper, a vynútil si tak ich opakovanie, pripustil, že aj nové hlasovanie bude tesné. Povedal, že si je istý, že jeho protivníci urobia všetko pre to, aby nezvíťazil. Svojim stúpencom podľa Salzburger Nachrichten povedal, že sa nesmie dovoliť marxistom, komunistom alebo zeleným, aby sa vo svete dostávali k moci.

Hofer, ktorý je niekedy označovaný za „rakúskeho Trumpa“, zabojuje o prezidentský úrad znovu 4. decembra so svojim rivalom z ľavicovej strany Zelených Alexandrom Van der Bellenom.

Hofer hovoril o hľadaní protiváhy

V rozhovore pre Lidové noviny Hofer sľúbil, že ak vyhrá, pôjde na svoju prvú zahraničnú návštevu najskôr do Česka. Už v septembri tam navštívil prezidenta Miloša Zemana.

Podľa časopisu Profil Hofer v prípade svojho víťazstva vo voľbách hodlá hľadať ako protiváhu Nemecku a Francúzsku spojencov v krajinách strednej a východnej Európy, vrátane Česka a Maďarska.

„Na jednej strane máme veľkých hráčov Francúzsko, Nemecko, donedávna Britániu a štáty Beneluxu, ktorí sú veľmi silní. Hľadám spojenca pre nový model, ktorými môžu byť Maďarsko, Česká republika, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Chorvátsko, teda krajiny s podobnou kultúrou,“ povedal Hofer podľa Profilu, ktorý citoval zo zvukového záznamu rozhovoru rakúskeho politika s dánskym spisovateľom Carstenom Jensenom, ktorého text uverejní v deň volieb švédsky denník Dagens Nyheter.

Hofer tiež poznamenal, že uvedené krajiny kedysi boli súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a mohli by „možno pred zasadnutiami Európskej rady (summity Európskej únie) zladiť línie a získať tak väčšiu váhu“.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Klaus #Norbert Hofer