Kravčuk: Sankcie nestačia, Kyjev musí prikročiť k dialógu s Moskvou

Ukrajinskí lídri musia nájsť mierové riešenie separatistického konfliktu na východe štátu podobne, ako keď pred 25 rokmi došlo k pokojnému rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu. Na schôdzi Atlantickej rady (AC) vo Washingtone to vyhlásil ukrajinský exprezident Leonid Kravčuk.

20.11.2016 08:25
debata (113)

„Vtedy sme dali na radu našich obyvateľov a podpísali dohodu o zániku ZSSR; prečo dnešní lídri nevedia nájsť riešenie odpovedajúce požiadavkám ich národov, ktoré si neprajú vojnu?“ vyhlásil Kravčuk, prvý prezident samostatnej Ukrajiny v rokoch 1991–94. Oznámila to rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Zatiaľ čo exprezident zdôraznil, že Západ musí sankciami ďalej vyvíjať hospodársky tlak na Rusko, kým nezastaví svoju agresiu na Ukrajine, dodal, že „poriadok sa vo svete nedá dosiahnuť iba pomocou sankcií“. Jedinou voľbou Kyjeva podľa neho bude preto mierový dialóg. „Máme pred sebou iba túto perspektívu,“ do­dal.

Kravčuk predtým tiež zdôraznil, že Ukrajina v rámci mierovej dohody zrejme bude musieť uznať ruskú anexiu Krymu z roku 2014, aby tak znova získala kontrolu nad východnými oblasťami krajiny, ktoré ovládajú Ruskom podporovaní separatisti. „Donbas sa onedlho vráti bez toho, aby padol,“ uviedol Kravčuk v auguste.

„Čo sa týka Krymu, ten bol umiestnený na obežnú dráhu Moskvy, takže je už súčasťou ruského federálneho systému,“ doplnil Kravčuk. Súčasného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyzval, aby odstúpil od pozastaveného minského mierového procesu a pokúsil sa rokovať priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas #Leonid Kravčuk