Putin: Trump potvrdil ochotu normalizovať vzťahy Ruska a USA

Novozvolený americký prezident Donald Trump potvrdil ochotu normalizovať vzájomné vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu na záver summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v peruánskej metropole Lime. Dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu by Putin rád kedykoľvek privítal v Rusku.

21.11.2016 07:23
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (108)

„Zvolený prezident potvrdil, že je ochotný normalizovať rusko-americké vzťahy. Ja som mu povedal to isté. Nehovorili sme o tom, kde a kedy sa stretneme,“ citovala Putina agentúra Reuters. Kremeľ tento týždeň oznámil, že Putin sa už telefonicky spojil s Trumpom a obaja sa vyslovili pre aktívnu spoločnú prácu s cieľom normalizovať vzájomné vzťahy.

Obamovi Putin poďakoval za „roky spoločnej práce“. „Povedal som mu, že ho rád uvidím v Rusku kedykoľvek, keď bude chcieť a môcť,“ povedal Putin.

Obama sa predtým na summite s Putinom na krátky čas zišiel. Podľa oznámenia Bieleho domu spolu hovorili o Sýrii a Ukrajine a ich rozhovor trval zhruba štyri minúty. Obama podľa Bieleho domu Putina vyzval, aby Rusko plnilo svoje záväzky vyplývajúce z minských dohôd, ktoré majú prispieť k ukončeniu konfliktu na Ukrajine. Vyzval tiež, aby ministri zahraničia oboch krajín pokračovali v spolupráci s ostatnými krajinami s cieľom zmierniť násilie v Sýrii.

Obama Putinovi povedal, že by chcel vyriešiť ukrajinskú krízu predtým, ako v januári odíde z Bieleho domu. „Hovoril som s ním o Ukrajine a o potrebe vyriešenia tohto problému,“ povedal Obama na záverečnej tlačovej konferencii v Lime.

„Vyzval som ho, aby svojich vyjednávačov inštruoval, aby v spolupráci s nami, Francúzskom, Nemeckom a Ukrajinou zistili, či dokážeme dosiahnuť riešenie pred koncom môjho mandátu,“ povedal Obama.

Obama tiež povedal, že pokiaľ ide o vyhliadky situácie v Sýrii „nie je optimistom“. Sýrsky prezident Basar Asad sa podľa neho rozhodol, že stojí za to nechať zničiť krajinu a rozpŕchnuť jej obyvateľov, ak sa udrží pri moci.

Pre Obamu bolo zasadnutie APEC posledným summitom vo funkcii prezidenta USA. Trump ho vystrieda v januári.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vladimir Putin #Donald Trump