Putin a Erdogan hovorili o situácii v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan telefonicky rokovali o spôsoboch riešenia krízy v Sýrii, v ktorej sa ich krajiny angažujú. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.11.2016 22:38
debata (18)

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že diskusia o Sýrii bola konštruktívna a že obe strany sa dohodli na pokračovaní aktívneho dialógu prostredníctvom svojich ministerstiev zahraničia a obrany a aj prostredníctvom bezpečnostných služieb. Prezidenti sa pritom zhodli na potrebe koordinácie spoločného úsilia v boji proti medzinárodnému terorizmu.

Podľa Erdoganovej kancelárie štátnici hovorili aj o štvrtkovom útoku proti tureckým vojakom, ktorého sa podľa Turecka dopustili sýrske vládne sily. Tie majú Rusko za spojenca. Erdogan ubezpečil Putina, že Turecko rešpektuje územnú celistvosť Sýrie a že invázia, ktorú Ankara začala v auguste, má stále za cieľ vypudiť bojovníkov takzvaného Islamského štátu (IS) od sýrsko-tureckej hranice.

Obaja predstavitelia sa vraj tiež dohodli na zintenzívnení úsilia na vyriešenie humanitárnej krízy v severosyrskom meste Aleppo. Jeho časti doteraz kontrolovanej sýrskym povstalci sú cieľom bombardovania zo strany ruských a sýrskych vládnych síl.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan