Británia čelí afére pre sexuáne zneužívanie detí v športe

K zneužívaniu detí v minulosti dochádzalo pravdepodobne vo viacerých odvetviach britského športu a dá sa čakať, že sa o svoje traumatické zážitky v nadchádzajúcich týždňoch podelí "významný" počet obetí. Britskej spravodajskej stanici BBC to povedal vysoko postavený policajt Simon Bailey, ktorý komentoval aféru okolo údajného zneužívania detí v britských futbalových kluboch.

26.11.2016 22:20
debata (10)

Britským mládežníckym futbalom v súčasnosti otriasa predovšetkým aféra okolo klubu v meste Crewe. V posledných dňoch totiž verejne prehovorilo niekoľko bývalých futbalistov, ktorých údajne v detstve zneužíval niekdajší tréner klubu Barry Bennell. Medzi obeťami, ktoré sa rozhodli o svojom zážitku informovať prostredníctvom verejnoprávnej stanice BBC, sú futbalisti Andy Woodward, Steve Walters, Chris Unsworth a Jason Dunford.

Napríklad Unsworth BBC povedal, že ho Bennell znásilnil asi päťdesiatkrát až stokrát. Niekedy mal vraj tréner v posteli až troch svojich malých zverencov naraz.

Obetí je zrejme viac

Bennella (62) zadržala polícia v roku 1992 na Floride pre zneužívanie detí. Za rovnaký delikt si odpykal už tri tresty väzenia.

„Domnievam sa, že v nasledujúcich niekoľkých dňoch a týždňoch budeme svedkami významného nárastu počtu správ o údajnom zneužívaní,“ povedal Bailey BBC. Podľa neho čoskoro padne tieň zneužívania detí okrem futbalu aj na ďalšie športové odvetvia.

Bývalý hráč tímu Crewe Robbie Savage uviedol, že si myslí, že by obetí údajného Bennellovho zneužívania mohli byť až stovky. On sám vraj však patril „k tým šťastnejším“, ktorým Bennell nič neurobil.

Kapitán britského klubu Manchester United Wayne Rooney ocenil odvahu svojich kolegov podeliť sa o svoje traumatické zážitky a vyzval, aby sa ozvali aj prípadné ďalšie obete.

Aféra Britom pripomenula prípad zneužívania detí slávnym moderátorom BBC Jimmym Savilom, ktorý podľa polície počas svojej kariéry sexuálne zneužil stovky osôb. Savile bol v 70. a 80. rokoch jednou z najznámejších britských celebrít a na BBC moderoval niekoľko relácií. Informácie o jeho správaní voči deťom sa na verejnosť dostali až po jeho smrti v roku 2011.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Veľká Británia #zneužívanie #šport