Človek v tiesni prišiel o povolenie pôsobiť v povstaleckom Donecku

Proruskí separatisti vo východoukrajinskom Donecku, ktorí odobrali českej humanitárnej organizácii Človek v tiesni akreditáciu a dali jej 24 hodín na opustenie povstaleckého územia, svoje rozhodnutie zdôvodnili "systematickým ignorovaním" pripomienok a "vytváraním korupčných schém ". Riaditeľ organizácie Šimon Pánek to odmieta a upozorňuje, že povstalci až doteraz nemali žiadne výhrady. Pánek sa pritom nevzdáva nádeje, že sa podarí vyjednať kompromis, umožňujúci dodávky humanitárnej pomoci aspoň cez zimu.

27.11.2016 11:09 , aktualizované: 15:25
Ukrajina, dieťa, auto, Foto: ,
Na archívnej snímke ukrajinské dieťa vo vozidle s rodičmi v Doneckej oblasti pri prechode cez kontrolné stanovište medzi územím obsadeným povstalcami a vládnymi vojakmi.
debata (132)

Zákaz činnosti českej organizácie vysvetlil príslušný akreditačný výbor podľa povstaleckej tlačovej agentúry DAN tým, že vraj Človek v tiesni „systematicky ignoroval pripomienky výboru ku programu distribúcie humanitárnej pomoci“, „činnosťou odporujúcou deklarovaným cieľom“ aj „deštruktívnou prácou, prejavujúcou sa vytváraním korupčných schém pri distribúcii humanitárnej pomoci, čo vyvolávalo konflikty nielen medzi príjemcami, ale aj medzi miestnymi úradmi“.

Toto odôvodnenie Pánek odmietol s tým, že až doteraz od príslušných orgánov v Donecku nikdy žiadne výhrady vôbec nezazneli. Ani teraz je nesprevádzali­neuviedli žiadne dôkazy či konkrétne mená. Človek v tiesni podľa svojho riaditeľa pracuje úplne transparentne a je financovaný skupinou veľkých svetových darcov, vrátane OSN a Európskej únie, pričom kontroly a audity nepreukázali žiadne systémové chyby.

„Neviem, čo donecké orgány viedlo k rozhodnutiu, ktoré mi na začiatku zimy pripadá nešťastné. Ak mali nejaké pripomienky k našej práci, dokonca padlo slovo korupcia, tak sa čudujem, že nám to neoznámili a nechceli od nás nápravu. Akreditácia sa obnovovala na týždennom základe, teda každý týždeň viac ako rok rozhodovali, či nám akreditáciu udelia, alebo nie,“ povedal Pánek.

„Človek v tiesni bol poslednou medzinárodnou mimovládnou organizáciou, ktorá v Donecku pôsobila. Teraz – pokiaľ sa nepodarí vyjednať nejaký kompromis, napríklad o pôsobení cez zimu, keď by to ľudia veľmi potrebovali – tam už žiadna nebude,“ dodal šéf humanitárnej organizácie.

Agentúra DAN pripomenula, že vlani v októbri prišla v Donecku o akreditáciu medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc; tú povstalci obvinili zo „zbierania údajov o obrane“ a z „nelegálnej dodávky psychotropných látok“.

Česká humanitárna organizácia v Donecku poskytovala humanitárnu pomoc od novembra 2014. Tento rok Človek v tiesni podľa svojich údajov distribuoval potravinovú pomoc takmer 470 000 ľuďom v oblastiach, ktoré nie sú pod kontrolou ústrednej ukrajinskej vlády. Ďalším stovkám tisíc ľudí pomohla organizácia s opravami obydlí a 95 000 umožnila prístup k pitnej vode a k hygienickým pomôckam.

Človek v tiesni na východe Ukrajine naďalej pôsobí na územiach pod kontrolou Kyjeva a na povstaleckých územiach ovládaných z Luhanska.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Človek v tiesni #Ukrajina