Disidentky po smrti Castra zrušili svoj pochod

Známa kubánska disidentská skupina Dámy v bielom po prvý raz po 13 rokoch zrušila svoj tradičný nedeľňajší protestný pochod Havanou. Svoje rozhodnutie zdôvodnila snahou vyhnúť sa napätiu v atmosfére, ktorá na Kube vládne po úmrtí Fidela Castra.

27.11.2016 23:42
debata (86)

Organizácia zrušila svoje aktivity s ohľadom na deväťdňový štátny smútok, vyhlásený po Castrovej smrti, povedala agentúre AFP Berta Solerová, ktorá stojí na čele Dám v bielom. Tie sa podľa nej zároveň chceli vyhnúť tomu, že by ich úrady v prípade pochodu obvinili z „provokácie“.

Súčasne sa však táto disidentka netajila svojou averziou voči mužovi, ktorý nikdy nezaváhal tvrdo zasiahnuť proti tým, ktorých označoval za „zradcov“, „žoldnierov“ či „parazitov“. „Neradujeme sa zo smrti človeka, ľudskej bytosti, radujeme sa však zo smrti diktátora, to si zaslúži oslavu,“ vyhlásila Solerová.

Organizácia Dámy v bielom (Damas de Blanco) tvorili pôvodne ženy, matky, sestry a dcéry politických väzňov. Teraz je to združenie žien, ktoré sa v Havane pravidelne stretávajú každú nedeľu a oblečené v bielom upozorňujú na porušovanie ľudských práv na ostrove.

Dámy v bielom sa schádzajú od zadržania opozičných aktivistov na jar 2003. Ich nedeľné pochody sú vzácnym prejavom kubánskeho disentu, ktorý miestna vláda toleruje.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Havana #Dámy v bielom