Kubánci sa lúčia s Castrom so sľubom dodržiavania zásad revolúcie

Obyvatelia Kuby majú od pondelka možnosť rozlúčiť sa s vodcom kubánskej revolúcie Fidelom Castrom, ktorý zomrel uplynulý piatok vo veku 90 rokov.

28.11.2016 10:16 , aktualizované: 16:22
debata (27)

Na základe rozhodnutia osobitného výboru na prípravu štátneho pohrebu a vlády sa oficiálne obrady začnú v pondelok o 09.00 h miestneho času (15.00 h SEČ). Ich hlavným dejiskom bude memoriálny komplex Josého Martího na Námestí revolúcie v centre Havany. Zatiaľ nevedno, či v ňom bude vystavená aj urna s Castrovým popolom.

V súlade s poslednou vôľou sa kremácia Castrových telesných pozostatkov uskutočnila v sobotu v prítomnosti úzkeho kruhu ľudí, informovala kolumbijská televízia Caracol.

Rozlúčkové obrady v Havane budú trvať celý pondelok a pokračovať budú aj v utorok. Kubánci po celej krajine budú mať na osobitne vytvorených miestach možnosť vzdať poslednú poctu zosnulému lídrovi aj tým, že podpíšu „slávnostný sľub dodržiavania zásad revolúcie“.

Podľa agentúry AP v tomto čase budú zavreté všetky školy a úrady.

Vyvrcholením celoštátnych pôct bude míting, ktorý sa uskutoční v utorok večer na havanskom Námestí revolúcie, kde sa Castro často prihováral tisícom svojich stúpencov.

Počínajúc 30. novembrom sa urna s Castrovým popolom vydá na cestu z Havany do Santiaga de Cuba, kde bude uložená do zeme. Ide o rovnakú trasu, akú v opačnom smere absolvoval Castro v roku 1959, keď bol pod jeho vedením zosadený režim diktátora Fulgencia Batistu a na Kube zvíťazila revolúcia.

Urna s popolom počas štyroch dní prejde cez 13 z 15 kubánskych provincií. Na 3. decembra je v Santiagu naplánované veľké smútočné zhromaždenie. Samotný pohreb sa uskutoční 4. decembra na tamojšom cintoríne sv. Ifigénie.

Okrem toho na Castrovu počesť v pondelok a 4. decembra v Havane a Santiagu de Cuba vypália po 21 delostreleckých sálv, uviedla AP.

Kvôli pondelňajším akciám sú na Castrovu počesť zatvorené školy aj všetky štátne úrady, informujú zahraničné tlačové agentúry. Na havanskom námestí Revolúcie prišli tisíce ľudí s kvetinami a obrovskými portrétmi bývalého prezidenta.

0 09:00 miestneho času (15:00 SEČ) zaznela prvá z radu delostreleckých sálv na počesť tohto revolučného vodcu. Potom až do 18:00 miestneho času každú hodinu zaznie jedna salva. Od utorka do soboty bude cez deň delostreľba pokračovať v hodinovom takte a v nedeľu vojaci opäť vypália 21 sálv.

Do utorka sa môžu Kubánci rozlúčiť s Castrom v pamätníku národného hrdinu Josého Martího na havanskom námestí Revolúcie, kde je zatiaľ uložená urna s jeho popolom. Od stredy do soboty bude urna putovať po ďalších mestách smerom na východ krajiny, poslednou zastávkou je Santiago de Cuba.

Smútok za Castra drží Kuba od soboty. Vlajky sú stiahnuté na pol žrde, sú zrušené koncerty aj športové stretnutia, zatvorené sú diskotéky a platí zákaz predaja alkoholu. Štátna televízia, rozhlas a noviny pripomínajú Castrovej prejavy, rozhovory a cesty do zahraničia, nechýbajú ani spomienky od popredných kubánskych činiteľov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Fidel Castro #štátny pohreb #kremácia #rozlúčkové obrady