Nový šéfom britskej strany UKIP je Paul Nuttall

Šéfom britskej protieurópskej a protiimigračnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) sa v pondelok stal Paul Nuttall. Tento europoslanec nahradí v čele rozdelenej strany charizmatického Nigela Faragea, ktorý odstúpil v júli po tom, čo dosiahol svoj dlhoročný cieľ, teda odhlasovanie odchodu Británie z Európskej únie.

28.11.2016 16:11
UKIP, Paul Nuttall Foto: ,
Novým šéfom protiimigrantskej britskej strany UKIP sa stal Paul Nuttall.
debata (2)

„Je to nový začiatok, stranu znova zjednotíme a spory sa skončia,“ povedal po svojom zvolení v Londýne Nuttall, ktorý bude v stredu oslavovať 40 rokov. Vo voľbách porazil dvoch ďalších kandidátov, Suzanne Evansovú a Johna Reese-Evansa.

Nuttall, bývalé číslo dva vo vedení strany, je už tretím šéfom UKIPu za posledné tri mesiace po tom, čo v októbri po iba 18 dňoch vo funkcii rezignovala Diane Jamesová.

Predný uchádzač o funkciu predsedu a jej možný nástupca Steven Woolfe následne pri hádke europoslancov UKIPu v Štrasburgu utrpel za doteraz nejasných okolností zranenia hlavy a následne oznámil, že UKIP opúšťa.

Strana je v súčasnosti vnútorne rozdelená, stretáva sa s finančnými ťažkosťami a tiež hľadá zmysel svojej existencie, pretože brexit už v júnovom referende dosiahla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigel Farage #UKIP #Paul Nuttall