Nadácia Clintonovej počas volieb získala milióny od nemeckej vlády

Nadácia Hillary a Billa Clintonových získala od nemeckej vlády až päť miliónov dolárov, a to v čase, keď Clintonová bojovala vo voľbách o úrad amerického prezidenta.

29.11.2016 14:08
Hillary Clintonová Foto: ,
Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
debata (93)

Podľa bývalej vládnej poslankyne a publicistky Very Lengsfeldovej tak nemeckí daňoví poplatníci spolufinancovali kampaň Clintonovej, upozornil web denníka Die Welt.

Až teraz je podľa Die Welt z aktuálneho zoznamu darcov zrejmé, že nadácia dostala od nemeckého ministerstva životného prostredia milión dolárov. Ďalším zo sponzorov je nemecká rozvojová agentúra GIZ, upozornila agentúra DPA. V tohtoročnom treťom štvrťroku v čase vrcholiacej volebnej kampane dorazilo do nadácie z Berlína až päť miliónov dolárov.

Ministerstvo životného prostredia vedené sociálnou demokratkou (SPD) Barbarou Hendricksovou ústami svojho hovorcu uviedlo, že prostriedky smerovali na ekologické projekty v rozvojových krajinách, ktorým sa nadácia dlhodobo a úspešne venuje.

Lengsfeldová, bývalá poslankyňa vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ale tvrdí, že ministerstvo peniazmi podporilo volebnú kampaň porazenej demokratickej prezidentskej kandidátky Clintonovej. „Nemeckí daňoví poplatníci, bez toho aby to vedeli, zjavne museli financovať volebnú kampaň Clintonovej,“ citoval publicistku a aktivistku za občianske práva Die Welt.

Z aktuálneho zoznamu darcov vyplýva aj to, že nadácia prijíma príspevky aj od bánk (Goldman Sachs, Barclays, HSBC), energetických (Duke Energy), ropných (ExxonMobil) a leteckých / zbrojných (Boeing) firiem. Medzi sponzorov patrí aj monarchia Perzského zálivu (Spojené arabské emiráty, Omán, Katar).

Od Kataru získala nadácia miliónový dar v čase, keď Clintonová zastávala funkciu ministerky zahraničia. Stalo sa tak bez vedomia rezortu napriek tomu, že jeho šéfka prisľúbila informovať o príspevkoch pre svoj fond od zahraničných vlád. Vyplýva to z uniknutých e-mailov zverejnených organizáciou WikiLeaks, o ktorých na začiatku novembra informovala agentúra Reuters.

Nadácia Clintonovcov vznikla v roku 2001 a do centra pozornosti sa opakovane dostala už pred nedávnymi prezidentskými voľbami. Niektoré americké médiá vyjadrila podozrenie, že politici a lobisti si prostredníctvom darov pre fond zabezpečovali prístup k ministerke zahraničia. Vedenie nadácie nakoniec pripustilo, že zber príspevkov nebol dostatočne transparentný, pripomenul Die Welt.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Hillary Clinton