Premiér Renzi vyzval Talianov, aby volili rozumom

Taliansky premiér Matteo Renzi v utorok vyzval talianskych voličov, aby v nedeľňajšom referende o ústavnej reforme hlasovali hlavou, a nie srdcom.

29.11.2016 18:37
Matteo Renzi, Taliansko Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval občanov, aby sa v nadchádzajúcom referende riadili rozumom.
debata (12)

Podľa neho sa nemusia obávať vplyvu na trhy a talianske dlhopisy. Premiér sa tak vyjadril na fóre zorganizovanom denníkom Il Messaggero.

„Pozývam všetkých občanov, aby sa sústredili na referendum, a nie na vonkajšie záležitosti,“ vyhlásil Renzi, podľa ktorého „sú Taliani múdri a vedia, ako voliť hlavou, a nie srdcom“.

S blížiacim sa referendom rastie rozpätie medzi talianskymi a nemeckými desaťročnými dlhopismi, čo je podľa agentúry ANSA kľúčový ukazovateľ nákladov pre splácanie talianskych dlhov a dôvery investorov. Čím väčší je tento rozdiel, tým viac sa dôvera investorov prepadá.

Obchodní analytici predpovedajú ekonomické turbulencie v Taliansku aj v EÚ v prípade, že voliči budú hlasovať v referende proti ústavnej reforme.

Reforma parlamentu má výrazne obmedziť vplyv Senátu a posilniť Poslaneckú snemovňu. V súčasnej dobe sú obe komory rovnocenné. Prípadná zmena by znížila počet členov Senátu o dve tretiny, horná komora by reformou stratila možnosť zvrhnúť vládu a prišla by aj o značný vplyv na blokovanie prijímaných zákonov.

Renzi zdôvodnil potrebu zmien skostnatenosťou systému, ktorý podľa neho stojí za úpadkom krajiny v posledných dvoch desaťročiach. Podľa odporcov návrhu povedú zmeny k nebezpečnej centralizácii moci.

Talianske zákony zakazujú zverejňovať prieskumy verejnej mienky v lehote pätnástich dní pred konaním volieb či referenda. Posledná anketa dávala navrch odporcom ústavných zmien, zároveň ale ukazovala, že značné množstvo voličov sa stále nerozhodlo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #referendum #Matteo Renzi