Spisovateľ Jardin bude kandidovať na prezidenta Francúzska

Francúzsko pozná ďalšieho uchádzača o post prezidenta pre voľby na jar budúceho roka. Kandidatúru v sobotu vo vysielaní rozhlasu Franceinfo ohlásil spisovateľ, režisér a občiansky aktivista Alexandre Jardin.

03.12.2016 20:04
debata (5)

Päťdesiatjedenročný Jardin sa na konci osemdesiatych rokov vo Francúzsku preslávil svojimi románmi a neskôr aj ako filmový režisér. V posledných rokoch sa však čoraz viditeľnejšie angažuje na politickej scéne. V septembri vraj „z rozhorčenia“ založil hnutie Domy občanov, ktoré má slúžiť ako platforma pre dialóg v spoločnosti. To ho teraz vysiela do boja o Elyzejský palác.

Kľúčovými hodnotami sú pre neho láskavosť a rozvoj občianskej spoločnosti. „Áno, hnutie občanov bude mať svojho kandidáta a budem ním ja,“ povedal Jardin. Podľa serveru časopisu Le Point má jeho iniciatíva cez 60 000 stúpencov.

Jardin chce byť hlasom voličov, ktorí nepodporujú aktuálne parlamentné strany. „Ľudia, ktorí nám načúvajú, už majú dosť toho cirkusu. Nepáči sa im, že diskusia o politike sa obmedzuje len na diskusiu medzi politikmi,“ dodal Jardin.

Aby francúzska Ústavná rada v marci uznala platnosť jeho kandidatúry, musí ešte Jardin nazbierať 500 podpisov od volených činiteľov, teda poslancov, starostov či krajských poslancov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Alexandre Jardin