Renzi ponúkol demisiu, prezident ho požiadal o zotrvanie vo funkcii

Taliansky premiér Matteo Renzi po porážke v referende o ústavných zmenách ponúkol v pondelok prezidentovi Sergiovi Mattarellovi demisiu. Ten ho však požiadal, aby vládu viedol až do prijatia štátneho rozpočtu.

05.12.2016 14:56 , aktualizované: 21:07
Matteo Renzi, Taliansko Foto:
Taliansky premiér Matteo Renzi v pondelok podá demisiu do rúk prezidenta Mattarella.
debata (4)

Taliansky premiér Matteo Renzi viedol v pondelok súkromný rozhovor s prezidentom Sergiom Mattarellom, niekoľko hodín pred tým, ako sa s ním stretne znova a podá do jeho rúk demisiu.

Renzi a Mattarella sa rozprávali vyše hodinu, uviedla tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované zdroje zo stredoľavej koalície, ktorá podporuje súčasnú vládu.

Šéf strany Liga severu Matteo Salvini v pondelok vyzval na okamžité voľby v Taliansku. Povzbudil ho k tomu zdrvujúci neúspech nedeľného referenda o Renzim presadzovanej reforme ústavy. Premiér, ktorý pred ľudovým hlasovaním ubezpečoval, že v prípade neschválenia ústavných reforiem v referende podá demisiu, sa chystá rezignovať ešte v pondelok.

Salvini vyhlásil: „Teraz som presvedčený, že potrebujeme voľby čo najskôr.“ Odmietol pritom úvahy o tom, že je ešte pred voľbami potrebné schváliť nový volebný zákon. Salvini, ktorý sám seba zaraďuje ku krajne pravicovým lídrom v Európe, povedal, že „skutočná zmena nastane prostredníctvom volebného víťazstva“.

Súčasný volebný zákon zabezpečuje veľký počet bonusových kresiel v dolnej komore parlamentu strane alebo stranám s najväčším počtom hlasov, pričom sa zachováva proporčný systém v hornej komore, teda Senáte.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #referendum #Matteo Renzi