Francúzsky premiér Valls končí, chce kandidovať na prezidenta

Francúzsky premiér Manuel Valls v pondelok oficiálne oznámil svoju kandidatúru pre prezidentské voľby, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia na budúci rok.

05.12.2016 19:11 , aktualizované: 21:17
francúzsky premiér, Manuel Valls Foto: ,
Francúzsky premiér Manuel Valls.
debata (4)

Valls sa už v roku 2012 zúčastnil na primárkach ľavice pre prezidentské voľby. V straníckych voľbách však získal len päť percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný rival, Arnaud Montebourg, dostal 17 percent hlasov.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ Francois Hollande tak bude musieť pre ostatné mesiace svojho pôsobenia v Elyzejskom paláci nájsť nového predsedu vlády. Meno Vallsovho nástupcu nie je zatiaľ známe, aj keď sa špekuluje hneď o niekoľkých možných adeptoch, okrem iného ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi, šéfovi rezortu hospodárstva a financií Michelovi Sapinovi či hovorcovi vlády Stéphanovi Le Follovi. Všetci menovaní patria medzi blízkych Hollandových spolupracovníkov.

I tentoraz môže doterajší premiér, ktorý je známy prohospodárskou líniou, naraziť na odpor ľavicového krídla strany. Valls však na radnici v Évry neďaleko Paríža ubezpečil, že jeho kandidatúra by mala byť kandidatúrou zmierenia a uchádzal sa o i priazeň spomínaného krídla strany.

Francúzski socialisti a stúpenci viacerých menších ľavicových strán krajiny rozhodnú tentoraz o spoločnom prezidentskom kandidátovi ľavice v januárových primárkach. Už doteraz ohlásilo kandidatúru v nich ďalších sedem politikov, medzi ktorými opäť nebude chýbať ani Arnaud Montebourg.

Súčasný prezident Francois Hollande minulý týždeň vo štvrtok oznámil, že sa v budúcoročných voľbách o opätovné zvolenie uchádzať nebude, čím sa stal prvým prezidentom piatej francúzskej republiky, ktorý sa vzdal šance na znovuzvolenie do najvyššej funkcie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Manuel Valls