Iba 12-ročný iracký Nemec chystal útok na vianočný trh, píše Focus

Dvanásťročný Nemec irackého pôvodu s možnými väzbami na teroristické hnutie Islamský štát (IS) sa pokúsil na konci novembra odpáliť nálož na vianočnom trhu v západonemeckom Ludwigshafene a o niekoľko dní neskôr nechal pri radnici v centre mesta výbušninu, ktorú však pyrotechnici zneškodnili. S odvolaním sa na svoje zdroje to napísal portál Focus.de. Úrady podľa agentúry DPA informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

16.12.2016 09:00
debata (21)

Chlapca, ktorý sa v Ludwigshafene narodil, považujú vyšetrovatelia za silne nábožensky zradikalizovaného moslima. Tento rok v lete dokonca uvažoval o ceste do Sýrie, aby sa pridal k teroristickým milíciám.

Chlapec sa podľa informácií Focusu pokúsil odpáliť 26. novembra nálož na adventnom trhu, to sa mu však nepodarilo. Potom 5. decembra uložil trhavinu v batohu do krovia pri radnici. Batoh si všimol istý chodec, ktorý upozornil políciu. Pyrotechnici následne vysoko výbušný materiál zneškodnili.

Nálož iracký Nemec vyrobil zo zaváracieho pohára, ktorý naplnil strelným prachom, z vonku potom umiestnil klince. Celé zariadenie nakoniec omotal lepiacou páskou. Vyšetrovatelia podľa Focusu nevylučujú, že chlapca pri výrobe výbušniny viedol doposiaľ nezistený člen IS.

Skutočnosť, že za decembrovým incidentom, pre ktorý časť Radničného námestia aj priľahlého nákupného centra uzavreli, je dvanásťročné dieťa, oznámila polícia už 6. decembra. Médiá vtedy bez ďalších podrobností informovali, že polícia našla poháre s pyrotechnickým materiálom, ktorý pochádzal z rozbušiek a svetlíc. DPA tiež napísala, že chlapca so súhlasom rodičov odovzdali úradu pre starostlivosť o mládež.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #IS #Ludwigshafen