Obama potvrdil zodpovednosť Ruska za útoky hackerov

Na bilančnej tlačovej konferencii odchádzajúci prezident Barack Obama poznamenal že nešlo o "prepracovanú špionážnu akciu". Dúfa však, že budúci prezident nedopustí, aby cudzia mocnosť ovplyvnila americké voľby.

16.12.2016 23:05
USA-OBAMA/ Foto: ,
Odchádzajúci prezident Barack Obama bilancoval svoje pôsobenie v Bielom dome.
debata (114)

Pri septembrovom summite štátu skupiny G20 v Číne Obama svoje stanovisko oznámil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Potom už k ďalším útokom nedošlo, povedal Obama. Odpovede na otázku o Putinovej osobnej zodpovednosti za akcie ruských hackerov, o ktorej v minulých dňoch špekulovali americké médiá, sa americký prezident vyhol.

Rozhovor o útokoch hackerov mal vraj Obama aj s čínskym prezidentom Si Ťchin-pingom. Existujú podľa neho dôkazy, že Čína tieto akcie obmedzila, hoci ich nezastavila.

„Mojou úlohou zostáva varovať Rusko a ostatných, aby sa k hackerským útokom neuchyľovali,“ konštatoval prezident. V opačnom prípade budú niektoré americké odpovede verejné, o iných sa ľudia nedozvedia.

Obama povedal, že terajší personál Bieleho domu sa zasadí o to, aby odovzdanie úradu tímu Donalda Trumpa prebehlo hladko. Svoj osobný rozhovor s Trumpom označil za srdečný, padali vraj aj konkrétne návrhy. Trumpovi vraj bude vždy k dispozícii.

Obama tiež obvinil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a Rusko zo zodpovednosti za pokračovanie sýrskeho konfliktu. Krv je na rukách Asadovho režimu a Ruska, uviedol prezident. „Asadov režim si nemôže masakrami prekliesniť cestu k legitímnosti,“ dodal Obama. Svet nesmie od krutých udalostí v Sýrii odvracať oči.

Prezident vyjadril presvedčenie, že americký postup v Sýrii je správny a v daných podmienkach realistický. Pozemná intervencia nebola možná, najlepšou cestou bola podpora umiernenej sýrskej opozície. „Nemôžem ale povedať, že sme boli v Sýrii úspešní,“ povedal.

Obama, ktorý za päť týždňov Biely dom opúšťa, na tlačovej konferencii tiež rekapituloval bilanciu svojho osemročného vládnutia s dôrazom na úspechy v hospodárskej a sociálnej oblasti, v zdravotníctve a zamestnanosti.

Vo sfére zahraničnej politiky poukázal na sťahovanie amerických jednotiek zo zahraničných bojísk, o zlepšenie vzťahov s Kubou a uzatvorenie dohôd o ochrane klímy.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama