Švajčiari neobmedzia pohyb občanov EÚ

V snahe vyhnúť sa roztržke s Bruselom Bern nezavedie kvóty pre prisťahovalcov z krajín EÚ, bude však uprednostňovať pri obsadzovaní voľných pracovných miest Švajčiarov.

17.12.2016 09:00
Švajčiarsko Foto: ,
Švajčiarsky parlament v piatkovom hlasovaní neobmedzil pohyb občanov EÚ.
debata (9)

Parlament v piatok schválil zákon zohľadňujúci výsledok referenda, v ktorom sa predvlani Švajčiari tesnou väčšinou vyslovili za obmedzenie migrácie. Poslanci však prijali miernejšie riešenie.

Pravicovo populistická Švajčiarska ľudová strana, ktorá za iniciatívou proti masovému prisťahovalectvu stála, piatkové hlasovanie označila za protiústavné ignorovanie vôle voličov a kapituláciu pred EÚ. Najsilnejšia parlamentná strana tiež pohrozila, že spustí novú iniciatívu za ukončenie bilaterálnej dohody s EÚ o voľnom pohybe osôb.

Jej poslanci počas búrlivého záverečného hlasovania o novom zákone vyvesili v rokovacej sieni transparenty s nápismi „Porušenie ústavy“ a „Masová imigrácia pokračuje“.

Brusel s kompromisným znením zákona naznačil spokojnosť. „Na prvý pohľad sa zdá, že zákon ide správnym smerom,“ reagoval hovorca Európskej komisie Margaritis Šinas. „Je dobrým znamením, že nezavádza kvóty v oblasti voľného pohybu občanov EÚ a neráta s obmedzeniami ich prístupu k zamestnaniu vo Švajčiarsku, na rozdiel od toho, čo bolo v pôvodnom návrhu textu,“ dodal.

Záväzný výsledok referenda z roku 2014 postavil Bern do zložitej situácie, lebo Brusel Švajčiarsku pohrozil, že obmedzenie voľného pohybu pre občanov únie bude mať dosah na voľný prístup alpskej konfederácie na spoločný trh EÚ. Švajčiarsko síce nie je členom EÚ, je s ňou však previazané mnohými zmluvami vrátane tej o voľnom pohybe pracovných síl.

Bern sa pokúšal s Bruselom, svojím najväčším obchodným partnerom, na tému kvót vyjednávať, rozhovory však nijako nepokročili. Únia sa pridŕžala tvrdého postoja aj preto, aby nepovzbudila Londýn pred chystanými zložitými vyjednávaniami o podmienkach brexitu. Švajčiarska vláda sa preto napokon rozhodla pre miernejší výklad výsledkov referenda.

Prijatý zákon ráta s tým, že výhodu v obsadzovaní voľných miest budú mať nezamestnaní, ktorí sú registrovaní na švajčiarskych pracovných úradoch. Cudzinci tvoria približne štvrtinu z 8,3 milióna obyvateľov Švajčiarska. V krajine žije 1,4 milióna občanov EÚ a ďalších 365-tisíc tam dochádza za prácou z pohraničných regiónov susedných krajín.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Švajčiarsko #kvóty pre cudzincov