Premiérka Szydlová odkázala opozícii, že sa správa voči Poľsku nezodpovedne

Niektorí politici podľa poľskej premiérky Beaty Szydlové zabúdajú na to, že nesú zodpovednosť za poľských občanov a snažia sa iba vyvolávať hádky.

17.12.2016 16:12
Poľsko, protesty Foto: ,
Poľsko už druhý deň čelí masovým protestom proti súčasnej vláde a jej nedemokratickým praktikám.
debata (5)

Szydlová v sobotu týmto vyhlásením v Krakove reagovala na protivládne protesty, ktoré sa začali v piatok pred budovou poľského parlamentu a v sobotu pokračujú vo Varšave aj v ďalších poľských mestách. Ľudia kritizujú vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) za obmedzovanie demokracie. Pomyselnou rozbuškou protestov sa stalo podľa opozície nezákonné schválenie štátneho rozpočtu.

„Podstatou politiky je služba. Niektorí politici zabúdajú na to, že musia rešpektovať ostatných, musia byť zodpovední voči Poľsku a za poľských občanov,“ citoval Szydlovú denník Gazeta Wyborzca. „Zameriavajú sa na neustále podnecovanie hádok a nie na to, čo je ich úlohou: služba druhému,“ dodala premiérka a podpredsedníčka strany PiS.

Szydlová spoločne s predsedom strany Jaroslawom Kaczyńskim a ďalšími predstaviteľmi strany PiS opustila v sobotu okolo tretej hodiny ráno v sprievode polície parlament, pred ktorým sa zhromaždili tisíce ľudí. Ľudia niekoľko hodín blokovali vstup do budovy a odchodu politikov sa snažili brániť aj tým, že sa im stavali do cesty automobilom.

Pôvodne sa protestujúci zišli kvôli snahe vládnej strany obmedziť prístup na rokovania pre novinárov. Parlament zablokovali vo chvíli, keď vládni poslanci schválili rozpočet mimo rokovacej sály, bez toho, aby k hlasovaniu pustili niektorých poslancov opozície. Hlasovanie sa presunulo mimo rokovacej sály, pretože opoziční poslanci bránili v prístupe k rečníckemu pultu.

Predsedníčka poslaneckého klubu PiS Beata Mazurková považuje postup opozície za protiprávny. „Včerajšie udalosti ukazujú, že opozícii nejde o demokraciu, pretože blokovať miesto parlamentnej debaty je nedemokratické,“ povedala Mazurková. „Opozícia chce iba prevziať moc,“ dodala.

PiS sa podľa slov Mazurková domnieva, že opoziční poslanci sa dopustili zneužitia právomoci verejného činiteľa. „Domnievam sa, že došlo k porušeniu zákona,“ povedala. Predstavitelia opozičných parlamentných strán už požiadali o zvolanie novej schôdze parlamentu na 20. decembra a chcú nové hlasovanie o rozpočte. Poslanci PO na protest zostali v budove Sejmu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protesty #Beata Szydlová