K dvom provládnym sýrskym dedinám dorazili autobusy na evakuáciu

Šíitskí spojenci vládnuceho režimu v Sýrii požadovali, aby chorí a zranení mohli byť evakuovaní nie z dvoch, ako bolo pôvodne dohodnuté, ale štyroch miest a obci, ktoré sú v obkľúčení rebelov. Podľa zdroja zo sýrskej armády dorazilo k týmto dvom ďalším dedinám prvých 25 autobusov a ďalších 25 by malo prísť z Aleppa.

17.12.2016 17:27 , aktualizované: 19:30
Aleppo, Sýria Foto: ,
Evakuácia v sýrskom Aleppe sa opäť oddialila.
debata (84)

Operácia sa v Aleppe začala vo štvrtok a za približne 24 hodín sa podarilo odviezť 10 000 ľudí, pričom zdravotný stav mnohých z nich je vážny. Podľa OSN je potrebné evakuovať ešte 40 000 civilistov a 1 500 až 5 000 povstalcov.

V piatok evakuáciu ale prerušila paľba na jeden z konvojov. Začali ju podľa všetkého šiitske oddiely bojujúce po boku sýrskej armády, pretože si chceli vynútiť súbežnú evakuáciu dedín Fua a Kafrája.

Požiadavky sa rozšírili o mestá Madaj a Zabadání, ktoré ležia pri libanonskej hranici a povstalci k nej blokujú prístup. V obkľúčení je tam niekoľko desiatok tisíc ľudí. Pozdĺž libanonskej hranice pôsobí hlavne libanonský šiitsky Hizballáh, ktorý je spoločne s Iránom spojencom režimu prezidenta Assada.

Medzinárodný výbor Červeného kríža vyzval strany bojujúce v Sýrii, aby poskytli záruky a umožnili pokračovanie evakuácie Aleppa. Tiež vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi chce civilistov dostať rýchlo mimo mesta.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa v sobotu zhodol so svojimi náprotivkami z Iránu a Turecka, ktoré zastupujú záujmy časti povstalcov, že je potrebné zabezpečiť prostredníctvom medzinárodnej spolupráce humanitárnu pomoc pre Sýriu a umožniť politické riešenie tamojšieho konfliktu. Všetci traja ministri sa chcú v blízkej dobe osobne stretnúť.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #šiiti #Aleppo