Čína vráti zabavený dron, USA údajne aféru nafúkli

Čínske ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že Spojeným štátom vráti podvodné zariadenie, ktoré vo štvrtok zabavilo ich námorníctvo. Peking tiež poznamenal, že k vyriešeniu incidentu neprispel protest Spojených štátov, považuje ho za zveličovanie, uviedla agentúra Reuters.

17.12.2016 18:11
debata (86)

Čínske ministerstvo dodalo, že o vrátení zhabaného podvodnému dronu „vhodným spôsobom“ teraz rokuje s Washingtonom, ktorý podľa neho incident „nafúkol“.

Loď čínskeho vojenského námorníctva zabavila aparát americkej armádnej výskumnej lodi, ktorá podľa štvrtkového komentára Pentagonu vykonávala „legálny vojenský prieskum vôd Juhočínskeho mora“. Cieľom výskumu bolo získať údaje o slanosti, teplote a čistote morskej vody, čo sú dáta dôležité pre prácu armádnych sonarov.

V okamihu zásahu čínskeho plavidla sa americká loď pokúšala vytiahnuť podmorský aparát z mora. Spojené štáty v oficiálnej demarši požiadali o okamžité vrátenie aparátu.

Agentúra Reuters v piatok uviedla, že incident by mohol zvýšiť obavy Washingtonu z rastúcej vojenskej prítomnosti Číny v oblasti, ktorá je predmetom silnejúcich územných sporov.

Nedávne satelitné snímky ukázali, že Peking na siedmich umelých ostrovoch v Juhočínskom mori inštaloval protilietadlové a protiraketové systémy.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #dron