Chladné počasie v USA komplikuje dopravu, zomrelo už 9 ľudí

Studené počasie, sneh a mrznúci dážď v USA komplikujú cestnú aj leteckú dopravu. Od soboty sa stalo niekoľko sto dopravných nehôd, ktoré si vyžiadali podľa stanice CBS životy deviatich ľudí.

18.12.2016 10:57
počasie, USA, Kanada Foto: ,
Chladné počasie komplikuje život obyvateľov USA a Kanady.
debata (21)

Upozornenie na zlé poveternostné podmienky bolo vydané od juhoamerického Colorada po Maine na severovýchode krajiny. V USA bolo zrušených alebo oneskorených niekoľko sto letov, vyše 300 zrušených alebo meškajúcich letov hlásia tiež tri veľké letiská v Kanade.

V Indiane bolo nahlásených 380 nehôd a pri šiestich desiatkach z nich boli ľudia zranení. Dve nehody boli smrteľné. Na niektorých miestach boli vozovky tak klzké, že záchranári museli k vyslobodzovaniu použiť aj rebríky.

V Minnesote mali nočné teploty klesnúť až na mínus 45 stupňov Celzia a úrady ľuďom odporučili, aby cez víkend radšej nevychádzali. V Minneapolise napadlo 15 centimetrov snehu a z ciest bolo nahlásených 500 nehôd. V štátoch od Missouri po Mississippi hrozia tornáda alebo silné búrky.

V Colorade napadlo na niektorých miestach aj 30 centimetrov snehu a podľa CBS aj miestni vodiči, ktorí sú zvyknutí na zimné komplikácie, mali na cestách problémy. „Pracoval som u hasičov 45 rokov a hovorievali sme tomu diaľničný hokej, pretože ľudia jednoducho vrážajú jeden do druhého,“ povedal k súčasnej situácii na cestách Kevin Sweeney z Brightonu.

Kvôli zlým podmienkam zrušili 200 letov na torontskom letisku a kanadská meteorologická služba upozornila vodičov, že sa pre sneženie na cestách v oblasti Toronta vytvára námraza. Cez 80 letov bolo zrušených aj z Montrealu, Ottawskí letisko oneskorilo 41 leteckých spojov.

Veľmi studené počasie panuje v centrálnej Kanade i na západe krajiny. V Britskej Kolumbii čakajú až 20 centimetrov snehu a agentúry, ktoré sa starajú o bezdomovcov, požiadali o dodatočné prikrývky a vykurovanej miestnosti.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #USA #dopravné nehody