V Poľsku žiada opozícia demisiu predsedu Sejmu

Poľský prezident Andrzej Duda sa v nedeľu postupne stretol s lídrami všetkých opozičných strán, čím chce pomôcť vyriešiť politickú krízu v krajine. Šéf najväčšej poľskej opozičnej strany Občianska platforma (PO) Grzegorz Schetyna v nedeľu po stretnutí s prezidentom Andrzejom Dudom vyhlásil, že jeho strana požaduje rezignáciu predsedu dolnej komory parlamentu.

18.12.2016 12:45 , aktualizované: 21:56
Poľsko, protesty Foto: ,
Masové protesty proti poľskej vláde pokračujú už tretím dňom. Situácia sa pokúsi upokojiť prezident Duda.
debata (30)

Informovali o tom poľské médiá. Maršálek Sejmu Marek Kuchciński je podľa Schetynu „politicky zodpovedný“ za súčasnú krízu v krajine.

Schetyna tiež povedal, že opoziční poslanci plánujú vytrvať v blokáde hlavnej rokovacej sály Sejmu až do 11. januára, v prípade potreby aj dlhšie. Asi dvadsať zákonodarcov od piatka blokuje hlavnú rokovaciu sálu dolnej parlamentnej komory na protest proti podľa nich nezákonnému schváleniu štátneho rozpočtu.

Poliaci demonštrovali tiež pred prezidentským palácom a budovou ústavného súdu. Prezident Duda, ktorý má blízko k vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), vyjadril ešte v sobotu v súvislosti s touto situáciou hlboké obavy a oznámil, že sa ujme úlohy sprostredkovateľa v tomto spore.

Výbor na ochranu demokracie (KOD) zvolal manifest pred ústavným súdom, na ktorom sa účastníci protestu symbolicky lúčili s predsedom tejto inštitúcie Andrzejom Rzeplinskim. Mandát šéfa najvyššieho justičného orgánu v Poľsku, ktorý je v spore s vládnou stranou, sa končí v pondelok. Prítomným sa okrem iných politických osobností prihovoril bývalý prezident Bronislaw Komorowski.

Demonštranti so zástavami Poľska a Európskej únie sa vzápätí presunuli pred parlament, kde sa v piatok začala podľa odborníkov dosiaľ najväčšia politická kríza v Poľsku za uplynulé roky.

Spoločne s protivládnou sa vo Varšave konala aj provládna manifestácia. Podporovatelia poľskej vlády a súčasného politického smerovania svojej krajiny mávali pred prezidentským palácom bielo-čiernymi národnými zástavami. Vyjadrovali tiež svoju podporu prezidentovi Dudovi a jeho snahe viesť vyjednávanie o ukončení tejto situácie.

Poľskí opoziční poslanci v piatok protestovali proti vládnemu návrhu obmedziť prístup novinárov k poslancom v parlamente a zablokovali hlasovanie o rozpočte. Poslanci z vládnej strany PiS potom hlasovali v inej rokovacej sále, ale opozícia tvrdí, že to bolo nezákonné a požaduje v utorok opakovanie tohto hlasovania.

Skupina opozičných poslancov odvtedy blokuje rokovaciu sálu poľského parlamentu. V budove chcú zotrvať do utorka.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protesty #Andrzej Duda