Republikánski volitelia dajú hlas Trumpovi, voľbu má istú

Republikánski členovia voliteľského zboru, ktorí dnes budú hlasovať o novom prezidentovi USA, neplánujú dať hlas inému kandidátovi, než je Donald Trump. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na vlastný prieskum. V radoch demokratických, ale čiastočne aj republikánskych voliteľov sa v minulých dňoch šírili výzvy využiť formálne voľby hlavy štátu na posledný pokus zablokovať Trumpovi cestu do Bieleho domu.

19.12.2016 11:50
Donal Trump, Foto: ,
V amerických prezidentských voľbách zvíťazil republikán Donald Trump a ak pôjde všetko podľa plánov bude v poradí 45. prezidentom USA.
debata (20)

Voliteľský zbor má 538 členov a Trumpovi na zvolenie stačí 270 hlasov. V novembrových voľbách si zabezpečil hlasy 306 voliteľov, čo mu k prevzatiu úradu bohato stačí. Snahy presvedčiť republikánskych voliteľov, aby hlasovali v rozpore s mandátom a mienkou svojich voličov, nemajú podľa AP veľký ohlas. Trumpovo zvolenie je teda prakticky isté.

Platí to aj napriek tomu, že e-mailové schránky niektorých voliteľov sú vraj preplnené úpenlivými prosbami pisateľov o zablokovanie Trumpovho víťazného ťaženia. „Listy sú to vlastne smutné,“ povedal AP republikánsky voliteľ Lee Green zo Severnej Karolíny. „Tí ľudia sú mimo, veria propagande. Sú presvedčení, že národ bude riadiť temná, hrozivá sila.“ Voliteľ Wirt Yerger z Mississippi vraj dostal niekoľko tisíc takýchto mailov. „Všetky som ich vyhodil,“ tvrdí.

Istý Trumpov kritik zaslal republikánskemu voliteľovi Charliemu Buckelsovi balík 50 dokumentov, ktoré vraj „nezvratne dokazujú“ ruské hackerské útoky v prospech Trumpa. Dôkazy o ruskom vplyve na volebný proces pritom nepredložili ani americké tajné služby, hoci o zasahovaní Moskvy nepochybujú. Podľa agentúry Reuters ani nikdy predložené nebudú, aby rozviedky neprezradili svoje zdroje a metódy práce.

Agentúra AP oslovila väčšinu republikánskych voliteľov: hlasovať proti Trumpovi bol podľa nej rozhodnutý len jeden. Demokratickí volitelia sú volebnými výsledkami sklamaní, ba znechutení. Že by sa podarilo Trumpa zablokovať však ani oni neveria.

Voliteľov väčšinou dosadzujú z radov straníckych funkcionárov, u ktorých sa predpokladá disciplína. Časť republikánskych voliteľov práve z tohto dôvodu zdvihne za Trumpa ruku, aj keď o ňom nemá pozitívnu mienku, napísala AP.

Zbor voliteľov funguje v USA od roku 1787, keď vznikol ako kompromis medzi stúpencami priamej a nepriamej prezidentskej voľby. Volitelia sa na hlasovanie neschádzajú vo Washingtone, hlasovať budú väčšinou v metropolách svojich domovských štátov. Doba volebných zhromaždení nie je jednotná, proces sa začína o 16:00 SEČ v Marylande, Indiane, Tennessee a Vermonte, o 23:00 sa volitelia zídu v Kalifornii a Nevade, hodinu po polnoci SEČ na Havajských ostrovoch.

Šiesteho januára sa potom na spoločnej schôdzi zídu obe komory Kongresu, aby pod predsedníctvom odchádzajúceho viceprezidenta Joe Bidena voľbu potvrdili. K prísahe novú hlavu štátu privedú počas inaugurácie 20. januára.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #prezidentské voľby v USA