Trump získal potrebný počet hlasov voliteľov, bude prezidentom

Donald Trump získal 304 hlasov voliteľov, čím jednoznačne prekročil hranicu potrebnú pre zvolenie za prezidenta Spojených štátov, ktorá je 270 hlasov. Do funkcie nastúpi republikán Trump ako 45. prezident v januári budúceho roka. V prvej reakcii sľúbil, že sa pokúsi zjednotiť krajinu a byť prezidentom všetkých Američanov.

20.12.2016 00:27 , aktualizované: 10:02
debata (159)

Volitelia, ktorých je celkom 538, v pondelok hlasovali o budúcom americkom prezidentovi väčšinou v metropolách jednotlivých štátov. Proces sa začal o 16:00 SEČ v Marylande, Indiane, Tennessee a Vermonte a skončí sa na Havajských ostrovoch. Už teraz je však jasné, že Trump získal počet hlasov voliteľov potrebných na zvolenie.

„Budem tvrdo pracovať na tom, aby som zjednotil našu krajinu a bol prezidentom všetkých Američanov,“ uviedol Trump v reakcii na hlasovanie zboru voliteľov. Na twitteri sa poďakoval svojim priaznivcom a uviedol, že sa mu podarilo vyhrať napriek všetkým skresleným a nepresným správam médií.

„Gratulujem Donaldovi Trumpovi, dnes zborom voliteľov oficiálne zvolenému prezidentovi Spojených štátov,“ uviedol na twitteri Mike Pence. Cítim sa byť poctený, že budem budúcim viceprezidentom USA, dodal.

Na základe nepriameho hlasovania občanov z 8. novembra Trump získal 306 voliteľov. Jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová ale získala o zhruba 2,8 milióna hlasov voličov viac ako Trump.

Hlasovanie zboru voliteľov tradične zodpovedá výsledkom volieb. Veľa ľudí v pondelok po celých USA demonštrovalo a vyzývalo voliteľov, aby Trumpovi svoj hlas nedávali. Volitelia dostávali v uplynulých dňoch aj veľa textových správ a e-mailov s výzvami, aby Trumpa nevolili. Či sa podarilo niektorého z voliteľov Trumpovým odporcom presvedčiť, zatiaľ jasné nie je. Všeobecne sa ale očakávalo, že Trump bude bez problémov zvolený.

Šiesteho januára sa na spoločnej schôdzi zídu obe komory Kongresu, aby pod predsedníctvom odchádzajúceho viceprezidenta Joe Bidena voľbu potvrdili. Prísaha novej hlavy štátu bude pri inaugurácii 20. januára.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump