Rumunský prezident odmietol vymenovať novú premiérku

Rumunský prezident odmietol návrh sociálnych demokratov (PSD) na vymenovanie Sevil Shhaidehovej za novú premiérku. Klaus Iohannis novinárom povedal, že k svojmu rozhodnutiu dospel po zvážení všetkých okolností. Ekonómka Shhaidehová, ktorá nemá takmer žiadne politické skúsenosti, sa mohla stať prvou ženou a prvou moslimkou na čele rumunskej vlády.

27.12.2016 11:45
sevil Shhaideh Foto: ,
Sevil Shhaidehová.
debata (69)

„Starostlivo som zvážil všetky argumenty za a proti a rozhodol som sa nevymenovať pani Sevil Shhaidehovú,“ uviedol Iohannis. „Žiadam PSD a (ich koaličného partnera) ALDE, aby prišli s novým návrhom,“ dodal.

Sociálnodemokra­tická strana získala spolu so svojím dlhoročným spojencom Alianciou liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) v nedávnych voľbách väčšinu kresiel v oboch komorách parlamentu. Koalícia tam má prevahu 250 zo 465 mandátov.

Nomináciu 52-ročnej političky turkotatarského pôvodu, ktorá prevzala meno svojho sýrskeho manžela, oznámil minulý týždeň šéf PSD Liviu Dragnea. Podľa agentúry Mediafax má Shhaidehová k nemu blízko, bývalý premiér bol svedkom na jej svadbe. Shhaidehová nemá žiadne veľké politické skúsenosti, vlani bola šesť mesiacov ministerkou pre miestny rozvoj, v súčasnosti pracuje stále na ministerstve. Jej manželom je Sýrčan Akram Shhaideh, ktorý vlani získal rumunské občianstvo.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Sevil Shhaidehová