USA nesú zodpovednosť za útoky v Európe, hovorí turecký ultranacionalista

Za nedávnymi teroristickými útokmi v Európe i Turecku stoja Spojené štáty a v Turecku sú väznení iba teroristi. S týmito tvrdeniami prišiel v utorok predseda ultranacionalistickej tureckej strany Dogu Perinçek, ktorému umožnil vystúpiť na svojej pôde turecký generálny konzulát v Zürichu.

04.01.2017 10:13
debata (61)

Perinçek vyhlásil, že útoky v Paríži, Bruseli, Berlíne aj v Turecku boli „všetky riadené z rovnakého centra; za (týmito) udalosťami stojí USA“. Washington chce podľa neho Turecko rozdeliť a nepraje si ani silnú Európu. To, že Perinçek hovoril v priestoroch tureckého konzulátu, znamená, že mal podporu Turecka, napísal web švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Perinçek zároveň požadoval, aby Švajčiarsko zmenilo zákon, podľa ktorého ho odsúdilo za popieranie genocídy Arménov z obdobia prvej svetovej vojny. Európsky súd pre ľudské práva totiž následne rozhodol, že Perinçek mal na svoj názor právo v rámci slobody prejavu.

Podľa NZZ je pozoruhodné, keď za slobodu prejavu vo Švajčiarsku vystupuje politík krajiny, v ktorej v súčasnosti hrozí uväznenie aj zahraničným novinárom. Perinçek ale na otázku povedal, že sloboda prejavu je v Turecku zaručená a zatýkaní sú len teroristi.

Tlačová konferencia na tureckom konzuláte s Perinçekovou účasťou sa konala za silnej prítomnosti vojenskej polície. V roku 2013 bol Perinçek súdený za údajný podiel na pokuse o zvrhnutie vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Turecko