Turecko pozná národnosť atentátnika, uviedol minister

Turecko pozná totožnosť muža podozrivého zo spáchania novoročného teroristického útoku na istanbulský klub Reina. Uviedol to dnes minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

04.01.2017 10:46
turecko, istanbul, útočník Foto: ,
Na snímke pravdepodobný útočník. Vznikla z videa, na ktorom muž sám seba filmuje na námestí Taksim v európskej časti Istanbulu.
debata (4)

Útočník, ktorý zastrelil 39 ľudí, zostáva ale stále na úteku. V súvislosti s atentátom dnes turecká polícia zadržala 27 osôb v západotureckém Izmire, informoval spravodajský web novín Hürriyet.

„Totožnosť osoby, ktorá vykonala útok v istanbulskej štvrti Ortaköy sme určili,“ uviedol dnes minister zahraničia. Detaily o podozrivom ale neposkytol. Turecké médiá s odvolaním sa na bezpečnostných expertov v utorok uviedla, že išlo zrejme o profesionála so skúsenosťami z bojov. Mohol podľa nich absolvovať výcvik v Sýrii. Už skôr sa objavili informácie, že zrejme pochádza zo Strednej Ázie.

Turecká polícia medzitým v súvislosti s atentátom zadržala v západotureckom Izmire 27 osôb. Podľa agentúry Reuters medzi nimi boli tiež ženy a deti, ktorí pricestovali zo stredotureckého mesta Konya. O Konye v utorok turecká médiá hovorili v súvislosti s rodinou údajného atentátnika.

Práve do tohto mesta podľa nich totiž hľadaný muž prišiel v novembri so ženou a deťmi, aby na seba neupútal pozornosť. Rodinní príslušní pravdepodobného páchateľa novoročného masakru sú podľa tureckých médií tiež vo väzbe.

Svetové agentúry v utorok informovali, že polícia zadržala kvôli atentátu celkom šestnásť ľudí. Dvaja z nich boli cudzinci, ktorí do väzby putovali priamo z terminálu medzinárodného Atatürkovo letisko v Istanbule.

Novoročný teroristický útok v istanbulskom klube Reina si vyžiadal 39 obetí, väčšinu z nich tvoria turisti z blízkovýchodných krajín. K atentátu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Istanbule