Britský vyslanec pri EÚ Rogers kritizoval brexitový postup vlády

Britský veľvyslanec pri Európskej únii Ivan Rogers vo svojom rezignačnom liste tvrdo kritizoval postup svojej vlády pri vyjednávaní o odchode krajiny z európskeho zväzku.

04.01.2017 11:22
Ivan Rogers Foto: ,
Odstupujúci britský vyslanec pri EÚ Ivan Rogers mal dlhotrvajúce názorové rozpory s vládou.
debata

Svojich kolegov v Bruseli vyzval, aby sa postavili „zmätenému uvažovaniu“ a nepodloženým tvrdeniam. Ministri podľa neho potrebujú počuť neprikrášlené aj nepohodlné názory.

O Rogersovom odchode, ktorý diplomat oznámil v liste svojmu tímu, informoval denník Financial Times v utorok. Rogers dôvod odchodu neoznámil. Britské médiá však upozorňujú na nezhody medzi ním a niektorými členmi kabinetu premiérky Theresy Mayovej, ktorá chce začať odchod z EÚ na jar.

"Dúfam, že budete aj naďalej bojovať proti nepodloženým tvrdeniam a zmätenému uvažovaniu a nikdy sa nebudete báť povedať pravdu tým pri moci. Dúfam, že budete jeden druhého podporovať v týchto ťažkých časoch, keď budete musieť hovoriť nepríjemné veci tým, ktorí to potrebujú počuť, "uviedol podľa denníka The Independent Rogers v závere svojho listu.

Rogers mal vo svojej funkcii zostať až do novembra, ale opustí ju už v najbližších týždňoch. Britská vláda v utorok uviedla, že jeho nástupca bude oznámený čoskoro. Podľa The Independent sa ale ozývajú hlasy, že skúseného diplomata bude ťažké nahradiť.

BBC vo svojej dnešnej analýze uvádza, že Rogers odchádza, lebo Londýn nechcel počuť jeho rady. „Takže teraz sa hľadá veľvyslanec, ktorý bude hovoriť vláde pravdu a zároveň si zachová dôveru Downing Street, ktorý pozná Brusel, ale nie je vnímaný ako jeho súčasť,“ píše BBC.

Nezhody medzi vládou a Rogersom vyvrcholili v decembri, keď do médií unikla informácia, že Rogers Mayovú varoval, že dohodnutie obchodnej dohody medzi Európskou úniou a Londýnom môže trvať aj desať rokov. Osud dojednania je podľa neho navyše neistý, pretože ho nakoniec môžu zablokovať parlamenty krajín EÚ.

Hoci tento Rogersov názor bol už niekoľko týždňov starý, jeho zverejnenie vyvolalo kritiku za prílišný pesimizmus v niektorých britských médiách, ktoré odchod z únie podporujú. Objavili sa aj špekulácie, že únik bol zámerný, aby podkopal veľvyslancovu pozíciu.

Bývalý predseda liberálnych demokratov Nick Clegg uviedol, že demisia niekoho tak skúseného, ​​ako je Rogers, podľa neho zasadí ťažkú ​​ranu brexitovým plánom vlády. „Ak je pravda, že Rogersa vyhnali znepriatelení zástancovia brexitu vo vláde, dá sa to považovať za veľkolepý vlastný gól“.

Podľa labouristického poslanca Stephena Kinnocka premiérka Mayová „ľahkomyseľne kormidluje Britániu cez neprebádané vody“. Rogers hral v brexitovom procese kľúčovú úlohu, dodal Kinnock.

Vláda podľa BBC Rogersov list nijakým spôsobom nekomentovala, iba uviedla, že diplomat má právo slobodne vyjadriť svoj názor. Bývalý vodca konzervatívcov a zástanca brexitu Iain Duncan Smith stanici BBC Radio 4 povedal, že keď štátny úradník vyjde so svojím názorom na verejnosť, „ministri takému jedincovi už nemôžu veriť“.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Ivan Rogers