Zlomí Trumpa ruská spojka?

Budúci šéf Bieleho domu, ktorého novembrové volebné víťazstvo v piatok formálne uznal Kongres USA, sa dva týždne pred nástupom do úradu stretol s lídrami tajných služieb.

07.01.2017 10:00
Trump, USA, protesty Foto: ,
Podozrenie, že Donaldovi Trumpovi k volebnému víťazstvu pomohli ruskí hackeri, znepokojuje americkú verejnosť. Snímka je z nedávnych protestov v Pennsylvánii.
debata (55)

Tí sa Donaldovi Trumpovi chystali predložiť dôkazy o zasahovaní ruských hackerov do volebného procesu. Trump podiel Moskvy na kybernetickom útoku doteraz označoval za nepreukázaný. Naopak, dosluhujúci prezident Barack Obama, ktorého šéfovia spravodajských služieb informovali už vo štvrtok, o ich zisteniach nepochybuje.

Trump sa odvolával na Juliana Assangea, zakladateľa portálu WikiLeaks, ktorý zverejnil odcudzené e-maily poškodzujúce pred voľbami demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Assange tvrdí, že uniknutú elektronickú komunikáciu vedenia Demokratickej strany a šéfa Clintonovej kampane Johna Podestu nezískal od Rusov.

Ani americké tajné služby však nikdy netvrdili, že by hackeri alebo tí, čo za nimi stáli, boli takí neopatrní, aby získaný materiál posunuli portálu WikiLeaks priamo bez sprostredkovateľov. Na odstránenie pochybností je preto kľúčové odhaliť medzičlánok. Podľa informácií, ktoré v piatok unikli do médií, sa to americkej rozviedke podarilo.

O odhalení ruskej spojky v piatok ako prvá informovala televízna stanica NBC News. „Americké spravodajské služby identifikovali sprostredkovateľov, ktorých Rusi využili na doručenie ukradnutých e-mailov pre WikiLeaks,“ uviedol jej portál odvolávajúci sa na amerických činiteľov oboznámených s obsahom utajovanej správy, ktorú šéfovia spravodajských služieb vo štvrtok predstavili prezidentovi Obamovi.

Vyše päťdesiatstranová správa je prísne dôverná. S jej verziou zbavenou citlivých údajov sa bude môcť verejnosť zoznámiť až na budúci týždeň. Únik kľúčového faktu z materiálu do médií niekoľko hodín predtým, ako v piatok večer šéfovia spravodajských služieb mali informovať Trumpa, novozvoleného prezidenta silne rozhorčil. „Ako získala NBC exkluzívny náhľad do prísne tajnej správy predstavenej jemu (Obamovi)? Kto im dal túto správu a prečo? Je to politika!“ napísal v piatok Trump na Twitteri.

Redakcia neskôr vysvetlila, ako získala informácie od nemenovaného vysokého predstaviteľa spravodajských služieb o odhalenej ruskej spojke. „Predstaviteľ súhlasil s rozhovorom pre NBC News po tom, čo Washington Post publikoval uniknuté detaily správy, pretože cítil, že podrobnosti, ktoré noviny vybrali, sa príliš zamerali na ruské oslavy a nie hlavný ťah správy,“ poznamenala televízna stanica a zverejnila ďalší doteraz nepublikovaný detail.

V správe sa hovorí o tom, že terčom ruských hackerov bola nielen Demokratická strana, ale aj Biely dom, velenie ozbrojených síl, ministerstvo zahraničných vecí a veľké americké spoločnosti.

Oproti týmto závažným odhaleniam pôsobí informácia o moskovských oslavách skutočne nevinne. Podľa zistení Washington Post ruské vládne špičky víťazstvo Trumpa „oslavovali ako geopolitické víťazstvo Moskvy“. Denník to uviedol odvolávajúc sa na správu rozviedok, ktorým sa podarilo zachytiť komunikáciu ruských predstaviteľov.

Bujaré reakcie vysokých ruských predstaviteľov vrátane tých, ktorí podľa tajných služieb vedeli o kybernetickej kampani s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v USA, prispeli k hodnoteniu rozviedok, že úsilie Moskvy bolo prinajmenšom sčasti zamerané na pomoc Trumpovi pri jeho ceste do Bieleho domu, napísal Washington Post.

Šéfovia amerických tajných služieb už v štvrtok hovorili o ruských hackerských útokoch počas vypočúvania v dvoch senátnych výboroch. V spoločnom vyhlásení varovali, že Rusko pre jeho „vysoko sofistikovaný program na kybernetické útoky“ predstavuje veľkú hrozbu pre americké záujmy.

Riaditeľ národných spravodajských služieb James Clapper, hlavný bezpečnostný poradca šéfa Bieleho domu, ktorý má na starosti koordináciu civilného a vojenského špionážneho aparátu, pred senátormi potvrdil získanie nezvratných dôkazov o tom, že Rusko poskytlo elektronické dokumenty demokratov na zverejnenie portálu WikiLeaks.

„Rusko je plnohodnotný hráč v kybernetickom priestore, ktorý predstavuje závažnú hrozbu pre americkú vládu, vojenskú, diplomatickú a obchodnú infraštruktúru. Domnievame sa, že jedine najvyšší ruskí predstavitelia mohli povoliť krádeže a zverejnenie údajov spätých s americkými voľbami,“ vyhlásil Clapper.

„Nemyslím si, že by sme sa niekedy stretli s agresívnejšou a priamejšou kampaňou zásahov do nášho volebného procesu, ako sme videli v tomto prípade,“ dodal.,,Je skutočne znepokojujúce pre ľudí v spravodajských službách USA čeliť neistej budúcnosti a neistému vedeniu,“ povedal pre Pravdu Aki Peritz, bývalý analytik CIA, ktorý pracuje v Centre pre kybernetickú a vnútornú bezpečnosť na Univerzite Georgea Washingtona.

Podľa Peritza USA ešte nikdy nemali hlavu štátu, ktorá by sa stavala verejne tak odmietavo k vlastným spravodajským službám. „Nie som si istý, čo spravodajská komunita môže urobiť, aby zásadne zmenila zmýšľanie tvorcu politiky, ktorý je pevný vo svojom chápaní danej situácie. Ak CIA hovorí: "X“, a prezident si myslí, že „Y“, opakovanie „X“ znovu a znovu bude iba obťažovaním jej hlavného klienta," konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vladimir Putin #Donald Trump