Američania rozšírili protiruský sankčný zoznam

Spojené štáty dnes rozšírili zoznam Rusov vystavených sankciám za porušovanie ľudských práv. Oznámilo to vo Washingtone ministerstvo financií, ktoré zoznam spravuje.

09.01.2017 22:50
Dmitrij Kovtun Foto: ,
Dmitrij Kovtun tvrdí, že Alexander Litvinenko, ktorý v britskom exile v novembri 2006 zomrel na otravu polóniom, vraj mohol zahynúť nešťastnou náhodou alebo spáchať samovraždu.
debata (112)

Medzi postihnutými osobami je šéf ruských vyšetrovateľov Alexander Bastrykin a dvaja Rusi obvinení v Británii z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka.

Sankcie boli rozšírené tri dni po zverejnení správy amerických spravodajských služieb, podľa ktorej podnikli ruskí hackeri útok na servery americkej Demokratickej strany na pokyn prezidenta Vladimira Putina s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby. Moskva obvinenia opakovane odmieta.

Do sankčného zoznamu sa podľa správy ministerstva financií okrem Bastrykina dostali aj Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun, ktorých britská justícia obviňuje z vraždy Litvinenka v novembri 2006. V zozname teraz figuruje cez 40 ľudí, podľa správ tlače má ale aj neverejnú časť.

Protiruský sankčný zoznam založený v roku 2010 rozšírili USA už niekoľkokrát, naposledy vlani vo februári. Zaradení doňho sú väčšinou osoby spojené s ruskými silovými a justičnými štruktúrami a podnikatelia napojení na Kremeľ. Politikov je v zozname málo. Podľa amerických zákonov sú finančné účty postihnutých osôb zablokované a americkej firmy s nimi nesmú vstúpiť do obchodného kontaktu.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #protiruské sankcie