Čína a Rusko zareagujú na protiraketový systém USA v Kórei

Čína a Rusko prijmú ďalšie bližšie nespresnené protiopatrenia, ak Spojené štáty vybudujú v Južnej Kórei plánovaný protiraketový systém THAAD. Uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré vydali po stretnutí čínskych a ruských expertov, o ktorom informovala agentúra Reuters.

13.01.2017 07:38
debata (49)

Protiopatrenia „budú zamerané na ochranu záujmov Číny a Ruska a strategickú rovnováhu v regióne“. „Čína a Rusko vyzývajú Spojené štáty a Južnú Kóreu, aby zohľadnili ich obavy o bezpečnosť a prestali s rozmiestňovaním (systému) THAAD na Kórejskom polostrove,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Čína i Rusko sa obávajú, že by americký radar v Južnej Kórei mohol sledovať aj ich územie. USA a Južná Kórea zdôrazňujú, že THAAD sa zameria proti severokórejským raketovým a jadrovým hrozbám. Čína je jedným z mála spojencov KĽDR.

Vyspelý systém THAAD majú postaviť v okrsku Songdžu na juhovýchode Južnej Kórey a uvedený do prevádzky do konca tohto roka. S rozmiestnením štítu ale mnohí obyvatelia Songdžu nesúhlasia, okrem iného z dôvodu potenciálnych zdravotných rizík. Šéf miestnej vlády vyhlásil protestnú hladovku a napísal vlastnou krvou protestný list, ktorý adresoval ministerstvu obrany.
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #protiraketový systém