Amerika hľadá pravdu o Trumpovi

Zverejniť či nezverejniť? Dá sa to overiť alebo nie? Zvolený americký prezident Donald Trump je tvrdý oriešok pre Ameriku. A nielen pre ňu. Svet sa borí s otázkami, ako sa bude Trump správať v úrade a či má na neho Rusko nejaký materiál, ktorým ho môže vydierať. A prezidentská inaugurácia je už o týždeň.

13.01.2017 12:30
Donald Trump, Mike Pence Foto: ,
Zvolený prezident Donald Trump (vľavo) a jeho viceprezident Mike Pence.
debata (113)

Falošná správa?

Republikánsky miliardár, samozrejme, akékoľvek obvinenia odmieta. Materiál, ktorý zverejnila spravodajská stránka BuzFeed, označil za výmysel a klamstvo. V dokumente sa píše o kontaktoch Trumpovej kampane s Moskvou a tiež o tom, že ho ruská tajná služba nahrávala pri perverzných sexuálnych aktoch s prostitútkami. O existencii materiálu informovala aj televízna stanica CNN.

"Šírite falošné správy,“ vyhlásil Trump na adresu televízie na tlačovej konferencii v stredu. Nedovolil položiť otázku reportérovi CNN Jimovi Acostovi.

Televízia pritom dokument nepublikovala, iba o ňom informovala a ani netvrdila, že je pravý. Materiál majú už dlho k dispozícii viaceré médiá. Dokument údajne vytvoril bývalý príslušník britskej tajnej služby MI6 a šéf bezpečnostnej konzultačnej agentúry Orbis Business Intelligence Christopher Steele. Podľa BBC sa momentálne tento muž ukrýva pred svetom a má obavy o svoju bezpečnosť.

Riaditeľ komunity tajných služieb USA James Clapper uviedol, že úniky informácií majú extrémne ničivý vplyv a poškodzujú národnú bezpečnosť. Odmietol však, že by za vytvoreným dokumentom stáli spravodajské služby Spojených štátov.

Trump po telefonáte s Clapperom na sociálnej sieti Twitter napísal, že šéf amerických tajných tvrdí, že zverejnený dokument je klamstvom a fikciou. Novozvolený prezident vyhlásil, že ho publikovali protiprávne.

Ako to však už neraz s Trumpom v minulosti bolo, zdá sa, že aj teraz si fakty prispôsobuje po svojom. Clapper sa verejne nevyjadril, či sú materiály pravé, alebo nie. Uviedol, že spravodajská komunita to nevyhodnotila. Otázkou je aj to, či sa dá tvrdiť, že dokument zverejnili nelegálne. Ak ide naozaj o samostatnú prácu bývalého príslušníka britskej tajnej služby, materiál je jeho súkromným dielom a Steele by ho mohol šíriť. Samozrejme, Trump môže žalovať tých, čo ho zverejnili za ohováranie, ak tvrdí, že dokument je nepravdivý.

Clapper vo svojom vyhlásení uviedol, že americká spravodajská komunita pri svojich záveroch nevychádza zo zverejneného dokumentu. Tajné služby USA minulý týždeň uviedli, že Rusko sa snažilo ovplyvniť americké prezidentské voľby hackerskými útokmi a šírením dezinformácií. Moskva sa tak snažila pomôcť Trumpovi, keďže ho preferovala pred demokratkou Hillary Clintonovou. Túto kampaň vraj priamo posvätil šéf Kremľa Vladimir Putin.

Opatrný prístup

Na stredajšej tlačovke Trump vôbec prvý raz priamo verejne pripustil, že za hackerskými útokmi mohlo stáť Rusko. Opäť však zopakoval, že to robia aj rôzne iné štáty a ľudia. Kritizoval tiež Demokratický národný výbor za slabú kybernetickú ochranu. Tradične však „pozabudol“ na to, že podľa tajných služieb získali hackeri informácie aj z republikánskych cieľov, len ich nezverejnili.

Experti pristupujú k publikovanému dokumentu veľmi opatrne. Bývalý poverený riaditeľ CIA Mike Morell tvrdí, že je trocha prekvapujúce, že tajné služby o materiáli, ktorý vznikol v súkromnom sektore, vôbec informovali súčasného prezidenta Baracka Obamu aj jeho nástupcu Trumpa. Podľa neho by bolo bezprecedentné, keby spravodajské organizácie vôbec netušili, či dokument má nejakú výpovednú hodnotu.

"Keď však mali nejaký dôvod, prečo si mysleli, že nejaká časť alebo isté aspekty majú kredibilitu, že na tom skutočne pracovali, tak by malo zmysel, že na to upozornili. Jednoducho však momentálne nevieme, ako to bolo,“ vyhlásil Morell pre televíziu CNN.

Exšéf CIA uviedol, že materiál čítal a pôsobí na neho ako prvotná spravodajská informácia. Morell uviedol, že vzhľadom na jeho vedomosti sú pre neho niektoré časti pravdivé, iné nepravdivé a niektoré si odporujú. Podľa BBC však aj informácie z iných zdrojov potvrdzujú, že Rusko by mohlo mať kompromitujúce materiály na Trumpa. Steelov dokument tak nemusí byť jediný. Denník Guardian upozornil zase na to, že FBI žiadal o súdny príkaz na monitorovanie štyroch členov Trumpovho tímu pre údajné nepravidelné kontakty s Ruskom. Úrad ho najprv nedostal. Súd žiadal FBI o upresnenie. Podľa jednej zverejnenej správy neskôr povolenie udelil. FBI to však nepotvrdil.

Trumpov problém

Problémom Trumpa je aj to, že doteraz odmietal, že by sa Rusko pokúšalo ovplyvňovať voľby a viac ráz ostro kritizoval tajné služby. Odborníci pripomínajú, že jedna vec je pristupovať k spravodajským informáciám so zdravou skepsou a druhá verejne zosmiešňovať prácu tajných služieb. Najmä, keď to robí budúci prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl, ktorý bude mať na starosti bezpečnosť USA.

"Ako bývalý spravodajský dôstojník som 26 rokov pracoval v Úrade pre spravodajstvo a výskum ministerstva zahraničných vecí. Trumpov celkový prístup k tajným službám je bláznivý, urážlivý a nebezpečný,“ reagoval pre Pravdu Wayne White, ktorý teraz pôsobí vo washingtonskej Rade pre blízkovýchodnú politiku.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #tajné služby #James Clapper #Donald Trump