Teroristický útok v Mali si vyžiadal najmenej 25 obetí

Teroristický útok na vojenskom stanovišti na severe Mali zabil podľa zdroja z OSN 37 osôb, ďalší sú zranení, píše agentúra AFP. Agentúra Reuters uvádza, že výbuch auta v meste Gao si vyžiadal najmenej 25 mŕtvych.

18.01.2017 12:22
debata (1)

Na mieste boli vojaci a bývalí povstalci, ktorí oblasť spoločne chránili v súlade s mierovou dohodou, ktorú sprostredkova­la OSN.

„Samovražedný útočník zaútočil na vojenskom stanovišti. Výbuch zabil 37 osôb,“ povedal agentúre AFP vojenský zdroj z misie OSN v Mali (MINUSMA). Medzi mŕtvymi sú podľa zdroja bývalí rebeli, predovšetkým Tuarégovia, a provládne sily.

Agentúra Reuters naopak uvádza, že výbuch auta s výbušninami si vyžiadal najmenej 25 mŕtvych. Novinár Reuters, ktorý bol na mieste, povedal, že na zemi boli desiatky tiel.

V roku 2012 etnickí Tuarégovia začali povstanie s cieľom vytvoriť nový štát. Do povstania sa ale zamiešali stúpenci al-Káidy, ktorí sa zmocnili severných miest a začali uplatňovať islamské právo šaría. Francúzske vojenské jednotky teroristov z územia vytlačili o rok neskôr. Al-Kájda však naďalej v oblasti útočí. Napriek prítomnosti mierových síl OSN sa teroristi dostávajú do oblastí, ktoré boli predtým považované za bezpečné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Mali