Trump má právo na svoju víziu, povedal Obama na poslednej tlačovke

Odchádzajúci prezident Spojených štátov Barack Obama sa na svojej poslednej tlačovej konferencii v úrade zdržal príkreho hodnotenia názorov svojho nástupcu Donalda Trumpa.

18.01.2017 21:45 , aktualizované: 22:45
Obama, Barack Obama, rozlúčkový prejav, Foto: ,
Barack Obama.
debata (37)

Trump je víťazom volieb, a má teda právo na svoju víziu, na svoje hodnoty, povedal končiaci šéf Bieleho domu, ktorý svoju funkciu opustí v piatok.

Hlava štátu má právo preskúmať minulú politiku, musí si byť vedomá následkov, poznamenal Obama. Podľa jeho slov postoje budúceho prezidenta budú formovať jeho poradcovia, preto je dôležité vypočuť navrhnutých členov novej americkej administratívy v Senáte amerického Kongresu.

Na Trumpovu piatkovu inauguráciu sa Obama aj s manželkou dostaví, ceremoniál nemieni komentovať.

V narážke na Trumpove slová o nútenom vysťahovaní ilegálnych prisťahovalcov Obama povedal, že sa síce tento rok plánuje odobrať do ústrania, ak však budú ohrozené demokratické zásady, tak sa ozve. Napríklad vtedy, ak budú deti vyrastajúce v USA vysídľovanie.

Trump by mal presvedčiť Rusko, aby znížilo jadrový arzenál

Obama tiež uviedol, že novozvolený prezident USA Donald Trump by sa mal po svojom nástupe do funkcie pokúsiť presvedčiť Rusko, aby znížilo svoj jadrový arzenál.

Pripomenul, že sa pokúšal rokovať o znížení jadrového arzenálu s Vladimirom Putinom, ale že ruský prezident v tomto smere neprejavil ochotu.

Obama taktiež vyzval budúcu administratívu USA, aby išla príkladom a bránila veľkým krajinám „šikanovať“ menšie.

Zavedenie sankcií voči Rusku po jeho vpáde na Ukrajinu je podľa Obamu „dobrým príkladom rozhodujúcej úlohy“, ktorú musia Spojené štáty hrať pri obhajovaní a posilňovaní základných práv vo svete.

Komentoval najväčšie kroky svojej vlády

Prezident stručne komentoval niektoré kroky svojej vlády, ktoré mali vplyv na vývoj medzinárodnej situácie. Vysvetlil novinárom svoje nedávne rozhodnutie zastaviť automatické udeľovanie azylu Kubáncom, ktorí dorazia na územie USA. Povedal, že vzhľadom na zbližovanie sa s Havanou a na otvorenie turistickej výmeny tento azylový model stráca zmysel.

Obsiahlejšie sa vyjadril k blízkovýchodnému konfliktu, najmä k Izraelom a americkými republikánmi kritizovanému faktu, že USA nechali v Bezpečnostnej rade OSN prejsť rezolúciu odsudzujúcu židovské osady na palestínskom území. Perspektíva vytvorenia dvoch štátov, ktorá podľa Obamu jediná môže priniesť mier na Blízkom východe, sa pre rozširujúce sa osady vzďaľuje. Môže sa stať, že toto riešenie bude nemožné. „Bolo dôležité vyslať signál, že okamih (vhodný k tomuto riešeniu) môže pominúť,“ zdôraznil Obama.

Prezident tiež obhajoval svoje rozhodnutie zmierniť trest pre Chelsea Manningovú, ktorá v rokoch 2009–10 poskytla serveru WikiLeaks viac ako 700 000 utajovaných armádnych a diplomatických dokumentov. Manningová prešla tvrdým väzením a rozhodnutie znížiť jej tridsaťpäťročný trest na pätinu nie je signálom zhovievavosti voči tým, ktorí prezrádzajú americké štátne tajomstvo, vyhlásil prezident. Pôvodný verdikt bol podľa neho neprimeraný.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Donald Trump