Trump: Budem schopný zjednotiť krajinu

Novozvolený prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že do Bieleho domu sa dostal preto, lebo ľudia chceli "skutočnú zmenu". Vyslovil presvedčenie, že bude schopný krajinu zjednotiť.

20.01.2017 07:25 , aktualizované: 12:37
Trump Foto: ,
Budúci americký prezident Donald Trump.
debata (21)

Trump sa takto vyjadril po skončení uvítacieho koncertu pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone – deň pred svojou inauguráciou. Na podujatie zavítal so svojou rodinou a pred svojimi stúpencami vyhlásil:

„Nikdy tu nebolo takéto hnutie. Je to niečo veľmi zvláštne. Mal som s tým niečo do činenia, ale vy ste s tým mali do činenia oveľa viac.“

Inauguračné akcie vyvrcholia v piatok napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta.

Protestujúci a zástancovia Trumpa sa dostali do zrážok

rotestujúci ľudia aj zástancovia novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa sa vo štvrtok neskoro večer dostali do zrážok pred budovou vo Washingtone, kde sa konalo podujatie na Trumpovu podporu v predvečer jeho inaugurácie. Polícia použila proti niektorým protestujúcim slzotvorný plyn v snahe dostať pod kontrolu neovládateľný dav.

Stovky protestujúcich ľudí sa vo štvrtok večer zhromaždili pred budovou novinárskej organizácie National Press Club v centre hlavného mesta USA, kde sa konal koktailový večierok „DeploraBall“. Ide o názov poukazujúci na výrok Trumpovej demokratickej súperky v prezidentských voľbách Hillary Clintonovej, ktorý vyslovila počas kampane na adresu mnohých Trumpových zástancov – nazvala ich „basket of deplorables“, teda „kôš plný zúfalcov“.

Protestujúci pískali a hučali zakaždým, keď hostia prichádzali na večierok v oblekoch, smokingoch a róbach, alebo keď z neho odchádzali. Na jedného muža mávajúceho protrumpovskou vlajkou hádzali demonštranti odpadky a naháňali ho až k neďalekému divadlu Warner Theater.

Ivanka Trumpová: Dajte môjmu otcovi šancu

Dcéra novozvoleného prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa požiadala Američanov, aby dali jej otcovi šancu. Ivanka Trumpová to povedala v rozhovore pre stanicu ABC. „Môj otec je skvelý zjednocovateľ. Všetkým kritikom odporúčam, aby mu dali čas ujať sa úradu a dokázať, že sa mýlia,“ uviedla 35-ročná Trumpová.

Na otázku, čo chce odkázať desaťtisícom protitrumpovských demonštrantov očakávaných deň po inaugurácii v uliciach miest v celých USA, reagovala: „Dajte môjmu otcovi šancu.“

Ivanka, ktorej manžel Jared Kushner bol vymenovaný za poradcu Bieleho domu, odstupuje z pozícií v rodinnom podniku i vo svojej módnej spoločnosti, aby sa vyhla obvineniam z konfliktu záujmov. Na svojho otca má podľa ABC „utišujúci“ vplyv a často mu odporúča používať v komentároch na Twitteri zmierlivejší tón.

Trumpová zároveň poprela mediálne špekulácie o tom, že sa de facto stane prvou dámou ona, a nie prezidentova manželka Melanie, ktorá zostane bývať v new Yorku najmenej dovtedy, kým ich desaťročný syn Barron ukončí tento školský rok. „Je len jedna prvá dáma, a tou je Melanie. Je to pozoruhodná osoba,“ zakončila Ivanka.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump