Taliban vyzval Trumpa, aby stiahol vojakov z Afganistanu

Afganské islamistické hnutie Taliban vyzvalo amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby stiahol americké vojská z Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP.

25.01.2017 14:53
debata (55)

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vo štvorstranovom liste varuje Trumpa, že kým budú zahraniční vojaci na afganskom území, nebude možné dosiahnuť trvalý mier. Nezávislosť od cudzích veľmocí je podľa Talibanu jedinou prednosťou, ktorú chudobný štát akým je Afganistan má.

Podľa Talibanu nebolo za 15 rokov vojny v Afganistane dosiahnuté nič, len krviprelievanie a deštrukcia. Spojené štáty na toto márne snaženie minuli bilióny a stratili ním dôveryhodnosť, konštatoval Taliban.

List je písaný po anglicky a v ďalších dvoch hlavných afganských jazykoch darí a pastu. Taliban ho v stredu poslal aj veľkým západným médiám. Dlhý list obsahuje pasáže o afganských dejinách, početných porážkach, ktoré krajina utrpela od cudzích armád pri inváziách, a o všadeprítomnej korupcii v Afganistane v dnešnej dobe, píše agentúra AP.

V Afganistane zostáva asi 8400 amerických vojakov, ktorých hlavnou úlohou je výcvik afganských bezpečnostných síl. Podieľajú sa tiež na amerických protiteroristických operáciách. Nový prezident Trump vymenoval ministrom obrany vyslúžilého generála námorníctva Jamesa Mattisa, ktorý má veľké skúsenosti z Afganistanu. To isté možno povedať o Trumpovom hlavnom bezpečnostnom poradcovi, niekdajšom generálovi Michaelovi Flynnovi.

Taliban však vyzval Trumpa, aby sa nespoliehal na „nerealistické“ správy armádnych generálov: „Budú naliehať na pokračovanie vojny a okupácie Afganistanu, pretože vojna pre nich znamená lepšie pozície a privilégiá.“

Trump sa ku svojim plánom ohľadom Afganistanu ešte podrobnejšie nevyjadril. Vo svojich prejavoch ostro kritizoval minulé americké vlády za ich riešenie konfliktov v moslimskom svete, súčasne ale sľuboval vykoreniť moslimských extrémistov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Donald Trump