Trump nariadil zásah v Jemene, zomreli islamisti aj civilisti

Pri útoku Spojených štátov v Jemene zahynulo 14 islamistov. Zomrel tiež jeden americký vojak a traja ďalší utrpeli zranenia, uviedla podľa agentúry AP armáda. Na mieste prišlo o život zrejme aj niekoľko civilistov, napísala AFP. S odvolaním sa na amerického vojenského činiteľa informovala agentúra Reuters, že zásah proti ústrediu al-Káidy nariadil prezident Donald Trump.

29.01.2017 17:32
debata (95)

Jednotky USA sa pri záťahu proti členom al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP) zmocnili informácií, ktoré pravdepodobne poodhalia plány islamistov na budúce teroristické sprisahania, uviedlo Veliteľstvo ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM).

Informácie o obetiach sa podľa rôznych zdrojov rozchádzajú. Útok v stredojemenskej provincii Bajdá pripravil o život troch vodcov al-Káidy, oznámili jemenskí bezpečnostní činitelia a zástupcovia miestnych kmeňov. Američania zabili alebo zranili okolo 20 mužov, vrátane niekoľkých Saudov, tvrdí jemenský činiteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.

Zástupca Al-Káidy povedal, že počas „masakru“ zomreli aj ženy a deti. Až o 16 civilných obetiach informovala aj agentúra AFP. Reuters s odvolaním sa na lekára uvádzal medzi mŕtvymi 10 žien a tri deti.

USA považujú AQAP za najnebezpečnejšiu z buniek siete al-Káidy. Jemenská odnož má na svedomí bombové útoky proti jemenskému štátu, plánovala atentáty proti americkým dopravným lietadlám a prihlásila sa aj k masakru v parížskej redakcii časopisu Charlie Hebdo pred dvoma rokmi.

Pri bojoch o kontrolu oblastí pri pobreží Červeného mora padlo v Jemene v posledných 24 hodinách 90 Iránom podporovaných povstalcov a okolo 20 vojakov vlády, ktorej pomáha arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou. S odvolaním sa na armádne a lekárske zdroje o tom informovala AFP.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #al-Káida