Francúzski vyšetrovatelia vypočuli Fillona a jeho manželku

Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon a jeho manželka Penelope dnes vypovedali pred vyšetrovateľmi, ktorí preverujú podozrenia z údajného fiktívneho zamestnávania pani Fillonovej. Tie sú momentálne v centre pozornosti francúzskych médií i širokej verejnosti.

30.01.2017 10:10 , aktualizované: 21:10
Francois Fillon Foto:
Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon.
debata (1)

Kandidát francúzskej pravice na najvyššiu ústavnú funkciu Francois Fillon minulý týždeň vyhlásil, že odstúpi z predvolebného zápasu, ak ho úrady predbežne obvinia v predmetnej veci. Zdôraznil pritom, že sa nedopustil ničoho nezákonného.

Penelope Fillonová dlhé roky pôsobila ako manželova parlamentná asistentka. Fillon tvrdí, že nešlo o fiktívne zamestnanie a že vyšetrovateľom je ochotný poskytnúť „všetky náležité dôkazy“.

„Len jediná vec ma odradí od kandidatúry – ak bude pošliapaná moja česť; ak ma predbežne obvinia,“ uviedol v uplynulých dňoch Fillon na margo spomínaných podozrení.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Fillon by mohol byť v druhom kole prezidentských volieb súperom kandidátky ultrapravice Marine Le Penovej.

Dnešný oddelený hearing oboch partnerov sa uskutočnil podľa informácií magazínu L'Express na utajenom mieste, a to práve v snahe vyhnúť sa extrémnemu záujmu médií.

V priebehu dňa došlo aj k vypočutiu majiteľa periodika Revue des deux Mondes, v ktorom mala pani Fillonová pracovať paralelne, informoval v internetovom vydaní Le Monde.

Zamestnávanie rodinných príslušníkov nie je pre francúzskych zákonodarcov ničím zakázaným za predpokladu, že títo skutočne odvádzajú prácu. Nič to však nemení na fakte, že terajšie vyšetrovanie a s ním spojená aféra značne komplikujú predvolebnú kampaň jedného z možných adeptov na nového francúzskeho prezidenta.

Francúzi v petícii žiadajú Fillonovu manželku, aby vrátila peniaze

Viac ako 180 000 ľudí podpísalo od piatka minulého týždňa petíciu, ktorou žiadajú Fillonovu manželku, aby vrátila 500 000 eur, ktoré zarobila ako asistentka poslanca Národného zhromaždenia.

Petíciu na internete spustil Christophe Grébert, ktorý je poslancom miestneho zastupiteľstva v meste Puteaux v departemente Hauts-de-Seine. Vysvetlil, že ide o morálku a etiku, preto Fillonovú žiada, aby „Národnému zhromaždeniu, a teda aj nám, francúzskemu ľudu, vrátila 500 000 eur, ak reálne nevykonávala prácu poslaneckej asistentky“.

Francois Fillon v nedeľu na predvolebnom zhromaždení požiadal, aby dali jeho manželke „pokoj“, a pred svojimi prívržencami sa vyznal z lásky k nej.

Deň predtým spoločnosť Mediapart zverejnila, že Francois Fillon by mohol byť zapletený aj do prípadu sprenevery. Existuje podozrenie, že ako senátor vďaka zložitému systému vyplácania kompenzácií poslaneckým asistentom získal neoprávnene ďalšiu sumu peňazí z verejných zdrojov. Výška tejto finančnej čiastky by však „nemala prekročiť 25 000 eur“, informoval spravodajský portál 20Minutes.fr.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #petícia #François Fillon