Trumpa kritizoval jeho nominant na najvyšší súd

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na člena najvyššieho súdu USA Neil Gorsuch označil kritické slová novej hlavy Spojených štátov na adresu justície za demoralizujúce a skľučujúce. Podľa agentúry Reuters to po rokovaní s Gorsuchom vyhlásil demokratický senátor Richard Blumenthal.

09.02.2017 08:45 , aktualizované: 15:30
debata (13)

Gorsuchov hovorca Ron Bonjean následne potvrdil, že kandidát na post sudcu najvyššieho súdu skutočne tieto slová v rozhovore so senátorom použil. Trump však na twitteri naznačil, že Blumenthal Gorsuchove slová prekrútil.

Trumpove vyjadrenia sa týkajú prípadu jeho kontroverzného prezidentského nariadenia, ktorým pozastavil azylové programy a zakázal vstup občanov siedmich moslimských štátov na územie USA. Dekrét obratom napadli štáty Washington a Minnesota ako diskriminačný a federálny súd v Seattli minulý týždeň platnosť prezidentovho nariadenia pozastavil. Spor teraz rieši odvolací súd. Federálneho sudcu Jamesa Robarta, ktorý o dočasnom zablokovaní dekrétu rozhodol, Trump označil za „takzvaného sudcu“ a jeho právny názor za „smiešny“.

Blumenthal v rozhovore s televíziou CNN povedal, že Gorsuch oznámil, že Trumpove výpady proti justícii sú neprijateľné. Gorsucha preto vyzval, aby prezidentov komentár odsúdil.

„Po istom váhaní povedal, že ich považuje za skľučujúce a demoralizujúce,“ povedal Blumenthal, ktorý je členom justičného výboru Senátu. Tento výbor bude Gorsuchovu nomináciu posudzovať. Blumenthal dodal, že Gorsuch zastáva vyhýbavý postoj, pokiaľ ide o verejné odsúdenie výpadov Donalda Trumpa. „To je tiež dôvod, prečo som jeho nomináciou hlboko znepokojený,“ poznamenal senátor na adresu Gorsucha.

„Že by senátor Richard Blumenthal, ktorý nikdy nebojoval vo Vietname, hoci roky tvrdil, že áno (veľká lož), teraz prekrútil, čo mu sudca Gorsuch povedal?“ napísal na twitteri Trump.

Prezident tak upozornil na fakt, že Blumenthal počas svojej volebnej kampane v roku 2010 opakovane hovoril o tom, ako slúžil vo Vietname, hoci v zámorí vojenskú službu nikdy nevykonával. Neskôr svoje slová vysvetlil ako zle použité s tým, že nemal na mysli službu vo vojne vo Vietname, ale počas vojny vo Vietname, keď bol šesť rokov rezervistom námornej pechoty.

Podľa amerických právnych expertov sa žaloba proti Trumpovmu dekrétu postupne dostane až na najvyšší súd USA, ktorý má podľa ústavy deväť členov, ale po minuloročnej smrti sudcu Antonina Scalia je len 8-členný. Štyria jeho členovia zastávajú liberálne stanoviská, štyria sú konzervatívci. Trump síce vymenoval ako deviateho sudcu konzervatívne orientovaného Gorsucha, ale podľa CNN sa dovtedy, keď súd môže začať prejednávať sporné imigračné nariadenia, Gorsuch svojej funkcie nestačí ujať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Donald Trump #imigračný výnos