Vzíde z Orbánovho megaprojektu Budapešť 2024? 266-tisíc ľudí podpísalo petíciu

Kandidatúra Budapešti na usporiadanie olympijských hier v roku 2024 sa zrejme chýli ku koncu.

17.02.2017 23:15
debata (21)

Maďarské politické hnutie Momentum, ktorá je proti organizácii mamutieho športového podujatia, vyzbieralo v petícii viac ako 266-tisíc podpisov ľudí, ktorí chcú o prípadnom organizovaní OH v roku 2024 rozhodnúť v mestskom referende. Starosta Budapešti naznačil, že by v tom prípade uvažoval o stiahnutí kandidatúry.

Viac ako 266-tisíc podpisov výrazne presahuje minimálnu kvótu 138-tisíc, ktorá je nutná na vypísanie ľudového hlasovania. Podpisy teraz bude overovať volebná komisie.

Ak k zvolaniu referenda dôjde, môže to znamenať predčasné stiahnutie budapeštianskej kandidatúry. Starosta metropoly István Tarlós už skôr uviedol, že by o tom „vážne uvažoval“.

Budapešť sa uchádza o usporiadanie OH 2024 spolu s Parížom a Los Angeles. Medzinárodný olympijský výbor bude organizátora vyberať tento rok v septembri.

Hnutie Momentum založila skupina študentov narodených okolo roku 1989, kedy padol komunistický režim. Jeho lídri kritizujú finančnú náročnosť olympiády a požadujú, aby boli peniaze využité skôr na zdravotnú starostlivosť či vzdelanie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Budapešť #kandidatúra #OH 2024