Podozrivú z vraždy brata vodcu KĽDR zrejme oklamali

Indonézanka, ktorú tento týždeň zadržali pre podozrenie z vraždy brata severokórejského vodcu v Malajzii, bola vraj oklamaná a domnievala sa, že sa zúčastňuje televíznej relácie so skrytou kamerou.

18.02.2017 09:00 , aktualizované: 09:58
debata (5)

Podľa spravodajského portálu BBC News to uviedla indonézska polícia.

Kim Čong-nam bol s najväčšou pravdepodobnosťou otrávený neznámou jedovatou látkou, ktorá mu bola nastriekaná do tváre, keď v pondelok čakal na svoj let na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. V súvislosti s jeho smrťou boli zadržané dve ženy s vietnamským a indonézskym pasom a jeden muž.

Zadržaná Indonézanka Siti Aisyahová podľa indonézskej polície vypovedala, že už skôr dostala zaplatené za účasť v žartovných scénkach pred skrytou kamerou. Mala presviedčať okoloidúcich mužov, aby zavreli oči a následne im do tváre strekla vodu. Podobných scénok sa údajne zúčastnila aj druhá zo zatknutých žien.

„Takúto akciu realizovali trikrát alebo štyrikrát a dostali za to niekoľko dolárov. U ich posledného terča Kim Čong-nama bola zrejme v rozprašovači nebezpečná látka,“ povedal najvyšší predstaviteľ indonézskej polície Tito Karnavian. „Netušila, že sa jedná o pokus o atentát zorganizovaný pravdepodobnými zahraničnými agentmi,“ dodal.

Rodina a bývalí susedia Aisyahovej v Indonézii uviedli, že sú zatknutím ženy šokovaní. Aisyahová sa podľa agentúry AP presťahovala do Malajzie v roku 2011 so svojim vtedajším manželom za prácou. Išli v stopách státisícov indonézskych migračných robotníkov, ktorí pracujú v Malajzii, kde sú vyššie mzdy.

Chytili štvrtého podozrivého

Malajzijské úrady zadržali 46-ročného muža, občana KĽDR, ktorý je podozrivý z účasti na vražde Kim Čong-nama. Informovala o tom v sobotu malajzijská polícia.

Podozrivý muž mal pri sebe doklad totožnosti vystavený na meno Ri Jong-čol. K zadržaniu došlo v piatok večer v malajzijskom štáte Selangor, neďaleko metropoly Kuala Lumpur, uvádza sa vo vyhlásení malajzijskej polície.

Ri Jong-čol je už štvrtou osobou zadržanou v súvislosti s atentátom na najstaršieho brata Kim Čong-una po tom, ako bola v stredu zadržaná žena s vietnamskými cestovnými dokladmi a vo štvrtok ďalšia žena s indonézskym pasom, ako aj jej priateľ.

Zadržiavajú telo zámerne?

Malajzijské úrady medzičasom popreli tvrdenia severokórejských predstaviteľov, že Malajzia zámerne zdržiava vydanie telesných pozostatkov Kim Čong-nama do KĽDR.

„V Malajzii platia určité pravidlá. Keď je niekto v Malajzii musí sa riadiť našimi pravidlami a nariadeniami… to platí aj pre Severnú Kóreu,“ povedal šéf malajzijskej polície generál Khalid Abu Bakar, pričom dodal, že kým sa nepodarí získať vzorku DNA od niektorého z Kim Čong-namových príbuzných, vyšetrovanie jeho násilnej smrti nemôže byť uzavreté.

Severná Kórea v piatok vyhlásila, že „kategoricky odmietne“ akékoľvek výsledky pitvy Kim Čong-namovho tela. „Malajzijská strany vykonala pitvu bez nášho súhlasu a prítomnosti,“ uviedol v piatok severokórejský veľvyslanec v Malajzii.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Kim Čong-un #otrávenie #Kim Čong-nam