Pozostalých obetí berlínskeho útoku prekvapila faktúra

Pozostalí po obetiach predvianočného útoku v Berlíne sa dočkali nepríjemného prekvapenia, keď im prišla faktúra na 51 eur za obhliadku obetí.

22.02.2017 11:15
debata (22)

Nemocnica Charité, ktorá faktúry rozoslala, sa za pochybenie ospravedlnila až s niekoľkotýždňovým oneskorením, uviedol denník Tagesspiegel.

Pri útoku kamióna na vianočný trh v západnej časti Berlína zabil 19. decembra atentátnik 12 osôb vrátane jednej Češky. Ďalšie desiatky ľudí zranil.

Pozostalým obetí prišla už čoskoro po útoku pošta. Nešlo však o vyjadrenie sústrasti zo strany mesta, ako sa niektorí domnievali, ale o účet za vyšetrovania tiel ich blízkych. Niektorí z nich pritom účet s výzvou na zaplatenie do určitého dátumu dostali ešte pred Vianocami.

Ospravedlnenie od nemocnice dorazilo v ďalšom liste o tri týždne neskôr. „Ide o poľutovaniahodnú administratívnu chybu, ktorá súvisí s výnimočnými okolnosťami hrozného útoku,“ uviedla nemocnica, podľa ktorej samozrejme pozostalí nič platiť nemusia.

S veľkým oneskorením prišla pozostalým a zraneným aj kondolencia primátora Berlína Michaela Müllera (SPD), ktorý ju rozoslal až dva mesiace po útoku. Müller to zdôvodnil tým, že chcel nechať uplynúť nejaký čas.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Berlíne