Erdogan sa vyhráža novinám za článok o napätí medzi vládou a armádou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil tureckým novinám Hürriyet, že "zaplatia" za zverejnenie kontroverzného článku o napätí medzi armádou a vládou.

28.02.2017 21:26
debata (4)

V texte pod titulkom „Nevoľnosť v generálnom štábe armády“ sa uvádza, že armáda je hlboko znepokojená nedávnymi vládnymi krokmi, napríklad zrušením zákazu nosenia moslimských šatiek pre vojačky, informovala agentúra AFP.

„Ten titulok, to je drzosť,“ povedal Erdogan na tlačovej konferencii pred odchodom na oficiálnu návštevu Pakistanu. Prezident dodal, že nikto nemá právo stavať proti sebe armádu a vládu. „Ktokoľvek, kto sa ich bude snažiť stavať proti sebe, zaplatí,“ vyhlásil.

„Myslím, že takýto prístup je neodpustiteľný v čase, keď viac ako inokedy potrebujeme jednotu, bratstvo a solidaritu,“ dodal Erdogan, ktorý upozornil, že o záležitosti rokoval s náčelníkom generálneho štábu Hulusim Akarom.

Erdoganov režim sa pustil do rozsiahlych čistiek v spoločnosti, vrátane armády, po minuloročnom údajnom pokuse o štátny prevrat. Ankara z puču podozrieva okolie islamského kazateľa Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile.

Text písala novinárka, ktorá sprostredkovala odkaz Erdogana počas puču

Denník Hürriyet je vlajkovou loďou skupiny Dogan Media, ktorá tiež vlastní televízne stanice D a CNN-Türk. Noviny sú považované za umiernené a pravidelne vydávajú články mnohých provládnych publicistov.

Pod sobotňajším článkom je podpísaná novinárka Hande Firatová, ktorú vzápätí provládne médiá obvinili z podnecovania k novému štátnemu prevratu. Bola to pritom Firatová, ktorá ako moderátorka CNN-Türk počas prebiehajúcich nepokojov okolo puču v priamom prenose telefonovala s Erdoganom a umožnila mu obrátiť sa na obyvateľov krajiny s výzvou, aby sa proti prevratu postavili.

Sobotňajší článok Firatovej stačil na to, aby už v pondelok začala generálna prokuratúra v Istanbule vyšetrovanie, či v armáde stále existujú frakcie podporujúce snahu o násilné Erdoganove zosadenie. Armáda reagovala vyhlásením, že tvrdenia v článku sú nepodložené.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan