Švédsky súd odsúdil Slovenku a jej synov za predstieranie postihnutia

Súd vo švédskom Malmö poslal za podvod do väzenia Slovenku Vlastu Bandovú a jej dvoch synov. František Banda totiž roky predstieral ťažké mentálne postihnutie a rodina tak na podporách od štátu vylákala okolo deviatich miliónov švédskych korún (približne 945-tisíc eur).

02.03.2017 07:30
debata (51)

Súd prikázal trojici neoprávnene vyplatené dávky vrátiť, uviedla agentúra AFP. Bandová (49) si má odsedieť tri roky, rovnako ako jej syn Marian (30). František (32) dostal dvojročný trest. K simulovaniu sa priznal. Tvrdil, že ho k nemu donútila tretia osoba, ktorej identita zostala neodhalená.

Bandová získala osvedčenie, že jej syn František musí kvôli ťažkému postihnutiu nosiť plienky a vyžaduje neustálu asistenciu. Bandová aj Marian Banda popierajú, že poskytli nepravdivé informácie o Františkovom zdravotnom stave.

Bandová sa stala Františkovou asistentkou a rodina na neho dostávala príspevky v rokoch 2006 až 2015. Pred dvoma rokmi úrady platby zastavili potom, čo dostali niekoľko sťažností a polícia začala prípad vyšetrovať.

Rodina Bandových sa usadila vo Švédsku v roku 1998. Táto škandinávska krajina je známa svojou štedrou sociálnou politikou, pripomenula AFP.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #Švédsko