Sýrska armáda s podporou ruského letectva znovudobyla Palmýru

Sýrska armáda s podporou ruského letectva opäť dobyla sýrske mesto Palmýra, ktoré bolo v rukách tzv. Islamského štátu (IS).

02.03.2017 16:35
debata (18)

Túto skutočnosť oznámil vo štvrtok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi minister obrany Sergej Šojgu, informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ako pripomenula agentúra TASS, militanti z IS obsadili Palmýru prvýkrát v máji 2015. Sýrska armáda s podporou ruského letectva znovudobyla mesto koncom marca 2016. Militanti z IS opäť získali kontrolu nad Palmýrou v decembri.

Ofenzíva vládnych síl a ich spojencov, podporovaná náletmi ruských lietadiel, s cieľom vyhnať islamistov z Palmýry sa začala v polovici januára.

V meste sú nastražené bomby

Organizácia Sýrski ochrancovia ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu vo vojnou zmietanej krajine monitoruje z Londýna, uviedla, že radikáli z IS sa z mesta úplne stiahli. Sýrski vojaci ale postupujú na vypratané územia na predmestiach len veľmi pomaly, lebo je na nich nastražených množstvo výbušnín. Podľa SOHR sa IS stiahol aj z palmýrskeho letiska.

Bojovníci IS obsadili Palmýru (v arabčine Tadmur) v máji 2015 a držali ju do vlaňajšieho marca. Radikáli v meste, ktoré je od roku 1980 zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zničili veľa cenných historických pamiatok, mesto späť dobyli vlani v decembri.

V Sýrii sa bojuje tiež východne od mesta Halab (Aleppo) a aj v Dajr az-Zaure, kde vláda kontroluje enklávu, zatiaľ čo ostatné územie má v rukách IS.

Sever je otázny

Neprehľadná je situácia na severe, kde sa do bojov vložilo Turecko. Vojenské skupiny pôsobiace v okolí mesta Manbidž oznámili, že sa podarilo vďaka ruskému vplyvu dohodnúť na tom, že dediny v okolí Manbidža odovzdajú sýrskej vláde. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu to ale poprel.

Turecko nedávno prispelo k porážke IS v meste Al-Báb a ohlásilo, že bude postupovať do Manbidža, ktoré majú v rukách kurdské jednotky. Tie sú súčasťou koalície Demokratickej sily Sýrie (SDF), ktorú podporujú Spojené štáty a ktorá bojuje na sýrskom severe.

Cavusoglu vo štvrtok povedal, že turecké oddiely sa presunú k Manbidži a nebudú váhať zaútočiť na Kurdov. Znovu vyzval USA, aby prestali kurdským jednotkám poskytovať podporu. Vojenská operácia v Manbidži podľa ministra ešte nebola zahájená.

Mierové rozhovory

V Ženeve pokračuje diplomatické úsilie o riešenie sýrskej krízy.

Rozhovory začali pred týždňom a prostredníkom medzi vládou a opozičnými delegáciami v nich je splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Šéf opozičnej delegácie Násir Hariri podľa agentúry AP povedal, že by sa v piatok mala konať záverečná ceremónia a že by sa všetky strany mali k rozhovorom vrátiť za týždeň. Doteraz sa jednalo hlave o programe rozhovorov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát #Palmýra