Holandsko zmierni napätie vo vzťahoch s Tureckom

Holandský premiér Mark Rutte v nedeľu vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby zabránil ďalšej eskalácii diplomatickej roztržky s Tureckom, najhoršej za celé roky.

12.03.2017 15:54
Mark Rutte Foto: ,
Holandský premiér Mark Rutte pózuje svojim sympatizantom počas sobotňajšieho predvolebného mítingu v meste Breda.
debata (18)

Súčasne ale Rutte povedal, že „Holandsko sa nenechá vydierať“. Ankara hrozí Holanďanom tvrdou odvetou za to, že cez víkend tureckú ministerku pre záležitosti rodiny eskortovali ako nežiadúcu osobu do Nemecka. Ešte predtým v sobotu holandská vláda zakázala pristáť v Rotterdame tureckému ministrovi zahraničia.

Obaja členovia tureckej vlády chceli agitovať medzi tureckou menšinou pred kontroverzným referendom o tureckej ústavnej novele, ktorá má posilniť právomoci hlavy štátu.

Holandsko i ďalšie západné štáty sa pritom stavajú zdržanlivo či priamo odmietavo k snahám tureckých politikov získať podporu tureckej diaspóry pre zmenu ústavy.

Pred tureckým konzulátom v Rotterdame v nedeľu ráno polícia na koňoch a za pomoci psov a vodných diel rozháňala dav asi dvetisíc stúpencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Demonštranti na policajtov hádzali kamene a zápalné fľaše.

Rutte, ktorý pred stredajšími parlamentnými voľbami v prieskumoch tesne zápasí o vedenie s protiislamským politikom Geertom Wildersom, povedal, že holandské úrady postupovali správne, keď zabránili tureckým mítingom, pretože predstavujú ohrozenie verejného poriadku.

V zhruba sedemnasťmiliónovom Holandsku podľa agentúry Reuters žije asi pol milióna prisťahovalcov z Turecka a ich potomkov. Väčšina má dvojité občianstvo, a tak môže hlasovať v oboch krajinách.

Ankara žiada ospravedlnenie

Turecko bude pokračovať v krokoch proti Holandsku, kým sa Holanďania neospravedlnia za terajšiu roztržku medzi oboma štátmi.

Uviedol to v nedeľu pred novinármi turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu, ktorý je na návšteve vo Francúzsku. Aj jeho osobne postihol odmietavý postoj Amsterdamu k snahám tureckých politikov osloviť pred tureckým ústavným referendom tureckú menšinu v niektorých západoeurópskych krajinách.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Mark Rutte #Mevlüt Çavuşoglu