Sýrski povstalci chcú bojkotovať mierové rokovanie v Kazachstane

Sýrski povstalci chcú bojkotovať nové kolo mierových rokovaní so zástupcami Damasku, ktoré sa má uskutočniť tento týždeň v kazašskej Astane.

13.03.2017 14:48
debata (9)

Hovorca opozičných síl Ahmad Ramadán dnes vyhlásil, že útoky na povstalecké oblasti a zabíjanie civilistov pokračujú i napriek prímeriu, ktoré má v Sýrii platiť od konca decembra.

Podľa Ramadána je dôvodom ohláseného postupu aj to, že do obliehaných častí Sýrie stále neprichádzajú dodávky humanitárnej pomoci. Rusko ako jeden z garantov prímeria navyše neplní svoje sľuby, dodal hovorca.

Predmetom rokovaní v Astane, ktoré sú naplánované na utorok a stredu, má byť práve posilnenie chúlostivého prímeria medzi stranami sýrskeho konfliktu. Sprostredkovateľmi tohto dialógu sú Rusko a Turecko.

Podľa údajov aktivistov vládne sily stále útočia predovšetkým na región pod kontrolou opozície východne od hlavného mesta Damask, ako aj na oblasť Wair v meste Homs.

Proces v Astane prebieha súbežne s politickými mierovými rokovaniami v Ženeve, ktoré sprostredkúva OSN. Stabilné prímerie je považované za predpoklad dosiahnutia politického riešenia už šesť rokov trvajúceho konfliktu v Sýrii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #mierové rokovania